Uppvakta din kära med en blomma

Så gör du finaste buketten

NYHETER

Vill du överraska din käresta med en blomsterbukett?

Floristen Stefan Johansson ger dig sina bästa tips!

Foto: ANDREAS HYLTHÉN
Experten Stefan Johansson, florist, visar sina bästa knep inför alla hjärtans dag.

– Röda rosor symboliserar passion, hög status samt lyx och flärd. De har lite högre prisbild än de andra färgerna och vill man hellre satsa på en billigare bukett kan man blanda röda och rosa rosor eller varför inte blanda in tre liljor, säger Stefan Johansson, ägare till Stefans Blomsterbod i Örebro.

Dyra rosor

På alla hjärtans dag blir rosorna nästintill dubbelt så dyra mot vad de kostar i vanliga fall. Många tror att det är floristen själv som utnyttjar högtiden och passar på att höja priserna, men så är inte fallet, hävdar Stefan Johansson.

– I USA är alla hjärtans dag en stor högtid och där lägger många väldigt mycket pengar på den här dagen. Eftersom de betalar så bra skeppas de flesta rosor dit vilket gör att det är otroligt svårt för oss att hitta rosor i bra kvalitet och givetvis får vi betala för det, säger Stefan Johansson.

Enkelt och vackert

Väljer du att satsa på en stor och lyxig bukett till din käresta får du räkna med cirka fyrahundra kronor. För en billigare peng kan du istället välja en vacker ros eller annan blomma och sätta i en fin vas.

Lägg i lite stenar, något vackert gräs och du har ett enkelt men vackert arrangemang.

FAKTA

Blomsterbarometern