Skir ballerina i många kostymer

Så sköter du dina fuchsior bäst

1 av 2 | Foto: Eivor Rasehorn
Susanna Rosén - ja, här med en pelargon - är författare till boken "100 fuchsior och hur du sköter dem" (Semic förlag).
NYHETER

”Hula girl”, ”Baby blue eyes” och ”Candy kisses”… Visst känns det som underbara låttitlar från 60-talet!?

– Men det är faktiskt namn på olika sorters fuchsior, säger författaren Susanna Rosén, som har fallit för den droppformade blomman.

Författaren Susanna Rosén älskar pelargoner och fuchsior tillsammans. Det var när hon flyttade till hus för 15 år sedan som hon upptäckte hur bra de kompletterar varandra. Båda trivs utomhus på sommaren och kan övervintras ljust och frostfritt för att tas fram igen nästa säsong. Skillnaden är att pelargonen frodas på solsidan och fuchsior trivs bäst i skugga.

– I min egen trädgård har jag pelargonerna på husets solsida och balkongen. Den skuggiga stentrappan passar perfekt för mina fuchsior.

Variationsrik blomma

Susanna minns sin första kontakt med fuchsian. Den rödvita, klassiska ”Göteborgskan” stod i en järngryta vid altandörren när hon var liten. När hon blev tillfrågad att skriva en bok om den variationsrika blomman tackade hon ja direkt.

Under arbetet med boken har hon rest runt till samlare och plantskolor i hela Sverige och fotograferat över hundra fuchsiasorter.

– De är verkligen formfulländade. Det blir ännu tydligare när man fotograferar dem och tittar närmare på de enskilda blommorna.

Enkla och smäckra

Susanna tycker bäst om de vilda arterna som i regel har mindre blommor, men även hon kan gå igång på de överdådigt fluffiga och rosa ”primadonnorna”. Vackrast tycker hon ändå att de enkla och smäckra är, gärna i vitt eller ljust blått. Men när jag frågar vilka som är de absoluta favoriterna får hon fundera en liten stund.

– Det är svårt att välja. Men det finns en som nästan inte ser ut som en fuchsia, Fuchsia procumbens. Den har små gula ”lanternor” som kryper uppåt och blommorna är så små att man nästan inte ser dem. Jag tycker också om ”Autumnale”. Den har läckert färgade blad i höstfärger och är exemplarisk att kombinera med andra sorter.

En fuchsia som har hängt med Susanna i många år är söta ”Annabel”. En lättskött sort som blommar mycket i vitt och ljust rosa.

– Jag har det för varmt i mitt garage för att övervintra fuchsior men ”Annabel” har klarat sig. Hon är en överlevare och jag tycker att den är ett bra val om man är nybörjare.

Passar med varandra

Ett riktmärke om man ska odla fuchsia kan annars vara att de röda och orange färgerna oftast tål sol bättre än vita och blå. Susanna tycker också att man ska tänka på att välja fuchsior som passar med varandra och inte kolliderar för mycket i färg och form.

– Ofta står det många tillsammans och när det är så mycket olika färger kan det bli svårt att se den totala skönheten. Fuchsian är vackrast när den står själv och får lysa i ensamhet.

FAKTA

5 tips för nybörjare

? Ställ krukan i skugga och undvik svarta krukor som drar åt sig värme.

Plocka bort bären på fuchsian, de tar kraft från plantan som blommar sämre.

Dekorera sallader och bakverk. Allt är ätbart – såväl blommor som blad och bär.

Byt gärna jord på den nyinköpta fuchsian.

Skaka krukan lite lätt så jorden trillar på plats i stället för att trycka fast jorden.

Källa: Boken ”100 fuchsior och hur du sköter dem” av Susanna Rosén. Här kan du få fler goda råd och lära dig mer om fuchsians historia.

Kristin Henriksson