Bläddra fram gröna drömmar

11 nya trädgårdsböcker

NYHETER

Visst är det underbart med längtan ut i trädgården så här års!

Men det kan vara bra att vet vad man ska göra. Och hur.

Här tipsar vi om nio nya, härliga trädgårdsböcker som garanterat kommer få det att klia i de gröna fingrarna.

Vilt och vackert

Jag tilltalas av tanken på en trädgård som får svämma över av det vildvuxna, lite galet frodiga och okontrollerade. Det gör bevisligen Gabriella Dahlman också. Hennes bok om den vilda trädgården inspirerar läsaren att släppa kontrollen och låta växtligheten ta över lite mer än vanligt. Raka rader och gräsklippare är det ont om här.

Den vilda trädgården av Gabriella Dahlman, cirkapris 300 kr, (Natur och kultur).

Designa din trädgård steg för steg

Är du en smula ostrukturerad, men med högtflygande trädgårdsdrömmar? Kan du se när något är vackert men inte riktigt få till det vackra på egen hand? Då är detta boken för dig. Steg för steg leder Helena Åhlund dig ­igenom trädgårdens olika rum, planering, önske­mål och praktiskt genomförande.

Trädgårdsdesign för små och stora trädgårdar av Helena Åhlund, ca 330 kr, (Natur och kultur).

Himmelsk kultur

De munkar och nunnor som för länge sedan anlade de första klosterträdgårdarna lade faktiskt grunden också till vår tids trädgårdskultur.

Lena Israelsson har rest runt mellan drygt tjugo kloster både i Sverige och utomlands. Hon har samtalat med munkar och nunnor som brukar jorden och sammanställt det hela i en vacker bok om klosterträdgårdar. Boken bjuder på trevlig trädgårdsläsning, men är också kulturhistoriskt intressant. En trädgårdsbok med djup skulle man kanske kunna säga – både andligt och bildligt.

Klosterträdgårdar. Himmelska platser på jorden av Lena Israelsson, cirkapris 260 kr, (Wahlström och Widstrand).

En romantisk liten grön bok

Det här är en sirlig bok om trädgården och livet däri, vackert formgiven med gott om tips. Den fungerar som en trädgårdskalender men det är svårt att låta bli att bläddra, både framåt och bakåt, för att lära sig knep och tricks. Tanken slår mig när jag läser boken att den också passar bra för frågvisa barn som kan läsa själva, för den är så trivsamt och tydligt formgiven med många bilder, faktarutor och illustrationer.

Den lilla gröna av Eva Robild och Annika Christensen, cirkapris 255 kr, (Ica bokförlag).

Trädgården som fotokonst

Den här boken kom ut redan i höstas, men jag bara måste få ta med den här i alla fall, för den är så vacker. Denise Grünstein är fotograf och konstnär, och den här boken är full med bilder som hon tagit i sin trädgård. Varje bild är så ­speciell, så fylld av något hemlighetsfullt och spännande. Man kan inte sluta titta. Att bläddra i ­Denises bok är som att stå och hänga över järnstaketet som omger hennes trädgård. Och där står man gärna kvar, ett helt år, och bara glor för att allt därinne är så tjusigt, i all sin enkelhet.

59 buketter från min trädgård och lite till av Denise Grünstein, cirkapris 340 kr, (Prisma).

Allt och lite till om vackra rosor

Visst gillar jag rosor, men jag är ingen rosenfantast. Trots det kan jag inte låta bli att ta med denna nyutgåva av Lars-Åke Gustavssons mästerverk om rosor för nordiska trädgårdar. Två böcker har nu blivit tre, för att rymma alla nya sorter och all ny fakta.

Detta är det största verk om rosor som skrivits på svenska och det innehåller allt du kan tänkas vilja veta om de taggiga blomstren som trivs på våra nordligare breddgrader.

Rosor för nordiska trädgårdar del 1–3, cirkapris 395-420 kr/st, (Natur och kultur).

Låt drömmarna bli verklighet

Den här boken är en klassisk trädgårdsbok med tydliga bilder och skisser för den som vill göra om sin trädgård på ett givet tema. Här finns bland mycket annat exempel på hur du gör om den lilla radhusträdgården till en grön oas eller hur du skapar en naturträdgård i kinesisk stil. Har du sedan tidigare en trädgård som du vill piffa till eller göra om så är det här en bok som kan ge dig den där sista knuffen över gräsmattan – i riktning mot din drömträdgård.

Drömträdgårdar av Pia Mattsson och Helene Toresdotter, cirkapris 235 kr, (Ica bokförlag).

Humor i trädgården

Det här är en trädgårdshandbok som faktiskt går att läsa från pärm till pärm, nästan som en liten roman. Den är skriven med en stor portion humor och dialogerna mellan bokens båda författare – båda ohämmat hängivna sina trädgårdar – får mig ofta att dra på smilbanden.

Nya trädgårdens rum av Christel Kvant & Heidi Palmgren, cirkapris 310 kr, (Prisma).

Dekorera naturligt

Att låta växter och föremål från trädgården samsas i olika arrangemang är ett fint sätt att njuta av det naturen ger. Även långt in på hösten eller tidigt på våren finns vackra blad och pinaler därute som blir finfina tillsammans. Ragna Herrgårds bok är en inspirationskälla även om du inte för stunden har för avsikt att sno ihop en trolsk mossträdgård, en islykta eller en bordsdekoration med snödroppar är detta en bok som ger naturnära inspiration.

101 idéer för en lustfylld trädgård av Ragna Herrgård, cirkapris 110 kr, (Semic).

ARTIKELN HANDLAR OM