Drömhuset – en kvarn

Från vingklippt ruckel till ett paradis för familjen

Foto: PRIVAT och JONAS PETTERSSON
Det var rena turen att familjen fick veta att den gamla vindmöllan var till salu. I dag har de skapat sitt eget 14 meter höga drömboende.
NYHETER

De storslagna vyerna och de gyllene sädesfälten är två av anledningarna till att Stockholmsfamiljen stortrivs i den skånska vindmöllan på Österlen.

Foto: JONAS PETTERSSON
Petra, med Hanna i knät, David, Adam och Christian. Familjen är samlad vid det stora matbordet i köket.

Christian och Petra tillbringade många somrar på Österlen. De bodde på pittoreska pensionat och njöt av landskapen och de skånska somrarna. Det var när de såg den fallfärdiga vindmöllan som idén om att de kunde skapa sig ett eget sommarboende på Österlen växte fram.

De frågade runt i byn och fick veta att det var en stockholmare som ägde vindmöllan. Någonting gjorde att Stockholmsparet inte kunde glömma den, så två år senare när de var tillbaka på Österlen cyklade de dit igen.

Ägaren ville sälja

Kanske var det ödet som gjorde att ägaren var där just den kvällen. Efter en liten pratstund visade det sig nämligen att han var intresserad av att sälja sin vindmölla, så när hösten kom träffades de i Stockholm och skrev kontrakt.

– Vi har haft väldigt tur, säger Christian. Vi hade ingen aning om vilket skick den var i. När vi gick in i den första gången, den där sommarkvällen, sa ägaren att vi fick göra det på egen risk, skrattar han.

Efter en titt i parets fotoalbum förstår man att det ligger mycket arbete och planering bakom renoveringen.

– Vi är glada över att vi gjorde det här innan vi fick barn, säger Petra. Nu hade vi aldrig haft den tiden att lägga på detaljerna.

Ett års renovering

– Dessutom har vi haft fantastiska hantverkare, fortsätter Christian. Förutom att de var snabba och skickliga hade de ett stort kunnande om just vindmöllor.

– Och så stämde personkemin väldigt bra, fyller Petra i. Ofta fick vi förslag av dem som vi sa ja till direkt. Och det även om det var tvärtemot vad vi hade tänkt innan.

Efter ett års renovering och många tveksamma kommentarer från byborna, stod så parets drömhus klart.

I dag stiger man in i en inbjudande hall där de stenbelagda väggarna står sig fint i kontrast mot de moderna möblerna. En smal trappa leder upp till andra våningen och där möts man av ett enormt kök. Ett kök med en storslagen utsikt.

Fantastiska färger

– Här sitter vi ofta och blickar ut över fälten, säger Petra.

– De fantastiska färgskiftningarna påverkar ljuset här inne, fortsätter hon, och paret är överens om att favoritplatsen är just vid det stora matbordet.

Fortsätter man en våning upp kommer man till vardagsrummet.

Gammalt och nytt

Här har familjen, precis som i köket, placerat sittplatserna framför det stora fönstret. Nya möbler blandas med gamla och de har tänkt på varenda detalj.

– Här har jag kläckt många idéer, säger Christian och pekar på det som brukar vara hans arbetsplats när han är på Österlen. Jag väljer ofta att tillbringa nätterna här om jag är i Köpenhamn genom jobbet, fortsätter han. Det är så mycket trevligare än att bo på hotell.

Adam och Hanna rör sig vant i de branta trapporna. Det är inte svårt att förstå varför även de älskar att vara på Österlen och i vindmöllan. De stora ytorna och den spännande miljön är ett paradis för lekfulla barn.

Magnifik utsikt

Längst upp i vindmöllan ligger sovrummet. Väggarna har en ljuvlig grå färg som paret har kämpat mycket med för att få fram.

–?Ja, nog blev det många turer med färgburkar på flyget, säger Christian.

Från sovrummet kommer man ut på den lilla balkongen, och det är nu, om inte förr, man förstår varför paret väljer att tillbringa såväl varma somrar som mysiga höstkvällar i sin skånska vindmölla. Utsikten är majestätisk och det känns nästan overkligt att stå där, högt uppe, omgiven av de gyllene sädesfälten och havet som skymtar i horisonten.

FAKTA

Christians och Petras inredningstips

Följ din inre röst.

Var inte dumsnål så att du kompromissar för mycket.

Tänk på detaljerna.

Ta god tid på dig.

Se till att ha ro i sinnet när du planerar ditt boende.

Blanda gärna olika stilar och prisklasser.

Fyra våningar

Familjen: Christian, 42, Petra, 38, David, 6, Adam, 4 och Hanna, 2.

Bor: Stora delar av året i en vindmölla på Österlen. Dessutom bor de i Stockholm.

Yta: 115 kvm fördelat på fyra våningsplan.

Planlösning: På bottenplan ligger hallen, på plan två ligger det stora köket, på plan tre ligger vardagsrummet och på plan fyra ligger sovrummet.

Alexandra Bylund