Hitta ditt drömhus – snabbt och enkelt

Experternas tips och betyg på 19 kataloghus

NYHETER

Kataloghus är inte bara katalog – det är hus också.

Romantiska, moderna, timrade och så alldeles vanliga hus.

Vi har valt ut 19 olika – och låtit inredaren Isabelle Halling från tv:s ”Sommartorpet” och arkitekten Benjamin Melin Mandre sätta betyg.

Men innan du börjar fundera på nytt hus, läs experternas tips nedan.

DE STÄTTER PÅ HUSEN Isabelle Halling, 32, inredare, föreläsare och programledare på årets ”Sommartorpet” och dessförinnan i ”Äntligen hemma”. Benjamin Melin Mandre, 35, arkitekt SAR/MSA, på Rosenbergs Arkitekter i Stockholm, jobbar just nu med en ombyggnad på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Isabelle Halling:

”Inred för dig själv”

Glöm inte bort att det är 2008. Dagens material passar bättre med dagens arkitektur. Det är svårt att skapa en gammal känsla i ett nybyggt hus, utan att det blir lite plastigt. Ett sätt att undvika det kan vara att ta ut svängarna lite. Kanske välja en nyare färgkombination, grönt hus med svarta knutar. Då blir det en nyare touch som kan kännas mer okej.

Inred för dig själv – inte för någon annan. Det är du som ska bo där. Strunta i ”det här lönar sig i längden”. Gör man sig besväret med att köpa ett hus och vill ha röda väggar – måla väggarna röda.

Se upp för förvaringsfällan: Har du massor av prylar, planera in förrådsutrymmen till dem. Många nya hus har dålig förvaring.

Benjamin Melin Mandre:

”Tänk fem–tio år framåt”

Placering på tomten. De flesta kataloghus förutsätter att det är platt mark. Om man inte har en sådan tomt, får man välja med omsorg. Men man ska inte behöva anpassa hela tomten till huset, för det blir aldrig bra och tomten blir svåranvänd.

Energiåtgången. Kolla ordentligt hur mycket energi huset förbrukar. Det rör sig om mycket pengar. Byggkostnaden för ett hus är faktiskt en liten del av kostnaden om man ser till hela husets livslängd. Tänk på vilka fönster som sitter i, det ska vara lågt U-värde, och vad huset har för energideklaration.

Huset ska fungera under lång tid. Tänk fem, tio år framåt, inte bara just nu. Vad går att förändra i huset, vad kommer man att orka att förändra, går det bygga till? Man kanske blir fler i familjen – eller färre. Krävs det stora förändringar, räkna också med att de blir väldigt kostsamma.

FAKTA

Hitta bygghjälpen på nätet

På nätet finns inte bara alla kataloghusföretagen. Det finns också mängder med oberoende sajter där du hittar tips, råd och info inför och om ditt bygge. Och kan chatta med andra i samma hussits.

Varsågod, här är fem nyttiga hussajter att bygga på.

Mitt bygge

Portal med massor av info om hur du planerar, bygger och bor. Grundläggande förklaringar hur det går till. Framför allt om du själv är ansvarig för bygget. Hos några kommuner kan du söka bygglov direkt från sajten.

Villaägarna

Intresseorganisation för alla med villa. Goda råd och massor av tips. Branschregister över olika leverantörer där du som medlem får rabatter. Även hos den egna juristbyrån.

Byggahus.se

Tips, forum, artiklar, byggråd, trender och nyheter – sajten är en bra grund att bygga vidare på. Och hittar du inte vad du söker, kan du alltid fråga experten.

Konsumentverket

Låter tråkigt men är en oerhört nyttig sida som inte bara reder ut begrepp som byggkreditiv, olika entreprenadformer – utan också ger dig checklistor och talar om för dig vilka rättigheter du har. Och vad du ska se upp med. Du kan ladda ner färdiga kontrakt. Och massor av länkar.

Aftonbladet Hem & Trädgård

Här hittar du artiklar, tips och råd – och massor av länkar. Dessutom mängder med tips när du ska inreda ditt nya hus.

ARTIKELN HANDLAR OM