Wallgrens gröna oas

Maria och Martin flyttade in på gamla landningsbanan

EGEN TÄPPA I Maria och Martins trädgårdsland odlas olika sorters jordgubbar, smultron och kryddor som oregano, rosmarin och persilja. Blommorna har förstås också sin givna plats. ”Det är så avslappnande att bo så här. Tanken på att flytta känns väldigt avlägsen. I så fall blir det till något större i samma område”.
NYHETER

1977 lyfte det sista trafikflygplanet från Torslanda flygplats.

I dag tronar 300 hyresrätter och prunkade trädgårdar på den gamla landningsbanan.

Välkomna hem till Maria och Martin i trädgårdsstaden.

New England-romantik. Martin har jobbat mycket i USA och det har gett avtryck i hela lägenheten, inte minst i sovrummet. Pläden och kuddarna kommer från Olivedals i Göteborg. Sängen med randig kappa och gavel är köpt på Ikea.

Och regnet det bara öser ner... Det är en av dessa dagar när himlen öppnar sig helt och grådiset ligger som en tjock blöt filt över stad och land. Amhults trädgårdsstad i Torslanda väster om Göteborg utgör inget undantag.

Här bor Maria och Martin Wallgren i en hyrestrea med radhuskänsla. Till den 72 kvadratmeter stora lägenheten hör både förträdgård och liten uteplats.

Härlig blandning

Den engelska trädgårdsstaden står som modell för området där stor vikt lagts vid utomhusmiljön: gröna gårdar, odlingslotter och över 600 olika växter.

– Vi flyttade hit för ett och ett halvt år sedan och som det känns nu vill vi nog aldrig flytta härifrån. Att bo så här är socialt och avkopplande på samma gång. Här finns alla typer av människor, unga par, äldre par och barnfamiljer, säger Maria.

– Det går jättesnabbt att ta sig in till stan, men det blir inte av att man är där så mycket. Numera kan jag nästan bli lite stressad när jag åker dit, eftersom jag är så van vid lugnet här, säger Martin.

Kommunala hyresrätter

Husen ägs av ett kommunalt bostadsbolag och paret Wallgren ser bara fördelar med att husera i hyresrätt. Det är ett enkelt sätt att bo om man som de har många järn i elden och vill ha tid till annat än renovering och underhåll. Havet ligger runt knuten och ett nytt stort köpcentrum är under uppförande ett stenkast bort.

– Här finns allt vi behöver just nu, säger Maria.

I samband med flytten hit gjorde de sig av med det mesta av sitt gamla möblemang.

– Vi lyckades sälja det mesta på Blocket och satte in alla pengarna på ett särskilt konto. Det räckte riktigt långt, säger Martin.

Maria inreder mest

Mia är den som inreder mest hemma och på nätet finns den egna bloggen, hemochlycka.blogspot.com, som hon driver aktivt. Stilen beskriver hon som ”lantligt, vitt, New England med en blandning av nytt och gammalt”. Lyckligtvis gillar hon och Martin oftast samma saker och båda tycker att det är viktigt att försöka hålla en röd tråd i hemmet.

– Man kan väl säga att Maria väljer och jag godkänner, säger Martin och skrattar.