Så lätt ger du entrén ett lyft i höstrusket

Foto: Claudi Thyrrestrup
Bilderna är hämtade ur boken ”Krukor ute” av Dorthe Vembye
NYHETER

När blommorna i sommarrabatten vissnar ser trädgården lätt kal och tråkig ut.

Låt krukor fyllda med vackra växter lysa upp höstmörkret i stället!

Dorthe Vembye.

I dag ser allt fler trädgården som ett extra rum. Vi bygger ut terrasser, inreder med fina möbler och sätter upp mysig belysning.

– Nu för tiden är trädgården en lika viktig del som resten av huset, säger danska författaren Dorthe Vembye, som har skrivit boken ”Krukor ute” om att arrangera växter i kruka.

Ett vackert växtarrangemang kan lyfta hela entrén. Eller något glömt hörn som behöver extra färg och liv.

Föredrar naturmaterial

– Om det är många andra färger, mönster och plantor på platsen är det bättre att hålla sig till en sorts växter i krukan. Men om du ställer krukorna där det inte finns andra dekorationer kan det vara fint att blanda olika växter, säger Dorthe Vembye som föredrar att använda naturmaterial till sina arrangemang.

– Som blomstöd fungerar grenar, pinnar och stjälkar bra. Snäckor, kottar, mossa, barkflis, sten och sand är fint att dekorera med.

För att binda växterna kan man använda stål- eller blomstertråd. Men Dorthe varnar för att använda fler än två bindmaterial, eftersom tråden kan synas och förstöra helhetsintrycket.

– Låt årstiden leda till när du väljer blommor och växter till höstens krukor. Just nu är det vackrast med orange, gult och violett, säger Dorthe.

FAKTA

6 tips för ett lyckat arrangemang

1. Bestäm placeringen först. Välj sedan växter och behållare efter hur det ser ut på platsen. Ditt arrangemang kan antingen smälta in i omgivningen eller skapa en effektfull kontrast.

2. Tänk på att välja växter som trivs i samma förhållanden, när det gäller vattenmängd och ljus till exempel.

3. Det är viktigt att överflödigt vatten kan rinna bort, annars ruttnar växternas rötter. Se till att det är hål i krukans botten eller gör en dränering av exempelvis lecakulor.

4. Vilka växter som passar att placera utomhus varierar. Se till att du väljer växter efter årstid. Oftast finns bra information på växternas etiketter. På hösten passar till exempel ljung, astrar och hebe-arter. På vintern är städsegröna buskar och träd, sedum och lökväxter ett bra val.

5. Placeringen avgör hur stabilt ditt växtarrangemang måste vara. Ska det stå på en blåsig plats krävs mer stöd!

6. Använd en behållare i ett material som tål frost inför höst och vinter, till exempel trä, flätad pil, granit eller zink. Se till att behållaren är tung eller lägg en sten i botten så att den inte välter när det blåser

Echeveria och gröna äpplen

Material:

2 echeveria

3-5 hebe av olika sorter, köps ofta i blandning

3 vårljung

2 pilkorgar i olika storlekar

Gröna äpplen

Dekorationsbark

Beskrivning:

Fördela växterna, fyll på med lite jord och täck med bark och gröna äpplen. Stick ner äpplena med träpinnar eller låt dem ligga löst. Upprepa några färger och växter i båda korgarna så att de bildar en helhet tillsammans.

Prydnadskål i runt zinkfat

Material:

5-7 kålplantor beroende på fatets storlek

Djupt zink- eller terrakottafat

Pilbollar eller annat runt material, till exempel kvittenfrukter, kastanjer eller äpplen

Bonzaitråd i olika färger

Beskrivning:

Börja med att plantera kålplantorna i fatet. Böj till 30 cm långa bitar bonzaitråd och stick ner dem kors och tvärs mellan plantorna. Sätt fast pilbollar, äpplen eller något annat runt på några av trådarna.

Prydnadskål på rad

Material:

15 kålplantor i olika färger

Trälåda eller fyrkantig zinkbehållare med jämna kanter

Bambupinnar till mellanrummen

Beskrivning:

Fyll behållaren med jord och plantera kålen i raka rader. Sprid ut färgerna i ett oregelbundet mönster. Låt tillklippta bambupinnar bilda fyrkantiga avgränsningar mellan plantorna.

Pilkorgar med Hebe

Material:

3-5 olika hebe, kan köpas i blandningar

3-5 sedum i olika form och färg

1-2 gröna gräs

2 pilkorgar i olika storlek

Rör från bovete eller pilört

Små kaveldun eller bambu

Beskrivning:

Placera de högsta växterna i mitten av korgen. Använd 10-15 cm långa rör från bovete som dekoration. Stick ner dem tätt mellan växterna och längs med kanten av arrangemanget. Kaveldunen placeras i grupper på olika ställen.