Överraska med en cool amaryllis!

NYHETER

Den är som ett kinderägg.

Brun utanpå, vit inuti – och så en överraskning i mitten.

Amaryllisen är äntligen här.

Charisma. Som jordgubbar med mjölk är färgen på den här underbara amaryllisen. Blommorna kan dessutom bli riktigt stora. (Royalcolors)

Alltså, har ni sett de där gigantiska xxl-lökarna. De är brutalt stora, och det blir lika brutalt stora amaryllisblommor. Måste ha med andra ord.

Det är något med amaryllisar som gör att jag inte nöjer mig med de helt vanliga. Nej, det måste vara en gigant eller en mini eller en fylld eller – och det är de mest eftertraktade – en helt galen som minst av allt ser ut som en amaryllis.

Det finns både amaryllisar som är slående lika de vackraste liljor och amaryllisar som påminner om spretigt långbenta spindlar. Visst, klassikern i djupaste julrött är också fin, men vill du ha en snackis runt julbordet ska du satsa på en exotisk variant.

I år är mitt sikte inställt på en doftande amaryllis, söta ”Blossom peacock”. Jag har ingen aning om hur den doftar, men doftar, det gör den. Den får bli årets överraskning.

FAKTA

Visste du att ...

… amaryllisen ursprungligen kommer från Sydamerika, så det är naturligt för den att blomma när det är vinter och vår hos oss.

… vi svenskar varje år driver upp tre miljoner lökar.

Snacka om amaryllisfrossa.