Välkommen till 1800-talet

Det känns som i filmen Utvandrarna. I skogsgläntan tornar parstugan upp sig med genuin 1800-talskänsla, men ändå sprillans ny.

NYHETER

I midsomras var det inflyttning för Jonas Hammar, Anna Gustavsson och dottern Tilda, 3 år. Det var finalen för två år av ständigt byggande. Jobben som kock respektive sömmerska skulle också ­hinnas med, liksom att ta hand om Tilda.

– Annas föräldrar bor någon kilometer härifrån. De har hjälpt oss mycket med markservicen. Vi är ­skyldiga dem oräkneliga middagar, säger Jonas.

Utan att tumma på modern bekvämlighet har han och Anna skapat ett boende som känns flera hundra år gammalt. Både material och tekniker är gamla, även om huset också ståtar med en och annan ny detalj. Klockan på köksväggen, som bara består av två visare, till exempel.

– Då blir det ännu mera ­känsla, allt kan inte vara gammalt, ­säger Anna.

Båda älskar gamla saker och har under årens lopp samlat inspiration inför bygget.

Från början tänkte de renovera ett gammalt hus, gärna en hästgård. Men priserna hade skenat iväg, så det blev ett nybygge i stället.

Resultatet är slående, och inte likt något annat nytt hus. Panelen på utsidan är gjord av skogen som stod på tomten. Brädorna har fått behålla trädens former vilket ger extra liv åt fasaden.

Inuti har kilometervis av innervägg – och takpanel hyvlats till för att få den åldrade touchen. Annas farfarsfars gamla skrubbhyvel har använts.

– Jonas har hyvlat mera än jag. Han har tålamodet som krävs för att genomföra alla mina idéer, ­säger Anna och skrattar.

Katalogen från Gysinge centrum för byggnadsvård är väl tummad. Där finns massor med tips om hur man bygger enligt konstens alla regler. Hur man blandar äggoljetempera som vardagsrumsväggarna är målade med, till exempel.

Att bygga på gammalt sätt har faktiskt blivit billigare än ett konventionellt bygge. Huset är 180 kvadratmeter och tomten 7?000 kvadratmeter – och alltsammans har hittills gått på 1,6 miljoner kronor.

Så småningom ska garage och kombinerad gäst- och systuga också byggas, men de projekten ligger lite längre fram i tiden.

FAKTA

Text: Anna Björe

Foto: Conny Sillén

Designade sitt hus själva

Här bor: Jonas Hammar, Anna Gustavsson och dottern Tilda, 3 år.

Var: Sörmland.

Yrke: Kökschef på Wreta gestgifveri respektive sömmerska på Sörmlands musik & teater.

Hustyp: Nybyggd parstuga i lösvirke enligt egna ritningar och idéer.

Storlek: 180 kvadratmeter.