... och här är några vuxenpyssel

– Det är inte bara barnen som ska ha kul till jul.

NYHETER

De här grejerna kräver lite mer jobb och pill.

Men titta vad fina de blir!

Text: Josefin Ekman

Foto: Sara Danielsson

FAKTA

Pysslen med bilder är tagna ur ”Pyssel de luxe” av Josefin Ekman, Bokförlaget Parasoll, 2008.

Hårspännen

Du behöver:

Filttyg i olika färger

Bakplåtspapper

Nålar

Brodergarn

Vlieseline

Hårspännen

Gör så här:

1. Klipp ut en 14,5 x 3 centimeter stor bit ur filten. Rita festliga motiv på ett bakplåtspapper och klipp ut. Nåla fast mönstret på de färgade filttyger du valt till dekorationen och klipp ut bitarna.

2. Gör en markering med en nål 1,5 centimeter från ena kortsidan på filtrektangeln. Den biten kommer du senare att vika in, varför inga dekorationer bör fästas ovanför markeringen. Dela brodergarnet på mitten så att tråden inte blir för tjock, och sy fast dekorationerna.

3. Klipp ut en bit vlieseline som är stor nog att täcka filten och stryk fast den på baksidan. Det är viktigt att vlieselinet går ända ut i kanterna på filten eftersom det ska ge stadga när du senare syr fast filten i hårspännet.

4. Vik filten bakåt vid din tidigare markering, stick in hårspännet och sy längs kanterna. Vik in den resterande delen av filten under hårspännet och sy fast. Spännet bör nu sitta fast i sitt filthölje och går att användas direkt.

Tips! Genom att lägga fyllningsvadd bakom dekorationen innan du syr ihop den får du en tredimensionell effekt.

Julgranskulor

Du behöver:

Julgranskulor

Motiv

Decoupagelim

Glitterlim

Tygband

Pensel

Gör så här:

1. Torka av julgranskulorna med en trasa så att de är helt dammfria. Klipp ut bilderna och se till att de passar i storlek. Ju större och fyrkantigare bilder du väljer, desto mer kommer de att skrynklas.

2. Stryk ett tunt lager decoupagelim på baksidan av bilden och fäst på kulan. Använder du för mycket lim kommer det att hamna utanför och synas, speciellt om du valt en frostad kula. Lägg julgranskulan på toppen av ett glas med motivet uppåt för att torka.

3. Dekorera med glitterlim, peel off-stickers eller relieffärger och knyt ett matchande band om kulans hänge.

Snöglober

Till det här pysslet är det viktigt att använda rekvisita vars färger inte släpper i kontakt med väta. Undvik också det allra minsta glittret, eftersom det tenderar att lägga sig på vattenytan snarare än att falla vackert.

Du behöver:

Glasburkar

Vattentåliga dekorationer

Vattenfast lim

Destillerat eller kokat, avsvalnat vatten

Glitter eller konstgjord snö

Diskmedel

Hobbyfärg

Vackra band

Eventuellt cernit- eller fimolera

Pensel

Gör så här:

1. Rengör burken ordentligt – du kan behöva ta hjälp av stålull för att bli av med de sista etikettresterna.

2. Bygg ett landskap på insidan av locket och testa att sätta burken ovanpå för att se att dekorationerna får plats. Riskerar figurerna att inte synas kan du forma en platta i cernitlera eller fimolera. Varför inte bygga ett snölandskap i vit lera eller en klimatpåverkad alptopp i en gråbrun nyans? När du är nöjd limmar du fast dekorationerna. Låt torka minst en timme.

3. Fyll burken med vatten, glitter samt en väldigt liten knivsudd diskmedel så att glittret inte klumpar ihop sig eller samlas på ytan. Sätt på locket för att se att det är tillräckligt med vatten.

När du är nöjd limmar du fast locket med en sträng lim i gängorna.

4. Snygga till locket genom att måla över eventuell text med hobbyfärg och knyt ett vackert band om stommen.

Tips! På internet kan du hitta ursöta saker i miniatyr som passar perfekt i en snöglob. Sakerna är ofta exakta kopior av verkliga ting, som allmogeskåp, läskflaskor, instrument, sjuanstolar, kristallkronor och hela badrumsmöblemang.

Sök på dockskåpsmöbler eller kika på www.skalaminimal.se.