Pyssla med pysslingarna

8 roliga prylar att prova hemma

NYHETER

En del av det roliga med julen är att göra julklapparna själv.

I alla fall för en femåring.

Ta en pysslardag och låt barnen frossa i glitter, färger, tomtar, pärlor och guldtrådar. Här är bästa tipsen från föräldrarna – och femåringarna själva.

Två femåringar och en låda julpyssel. Kan det bli annat än kaos? Jag såg framför mig hur limflaskorna läckte på mattan, kläderna fick intressanta svarta, gröna och röda fläckar och hur de vita köksluckorna fick spår av kladdiga fingrar.

Men icke.

Som mamma till ett femårigt dagisbarn glömmer man lätt bort att hon faktiskt är ett tvättäkta pysselproffs, med stenkoll på limtuben, rutin på handtvättning (eftersom det förstör hennes skapelser med ovälkomna färgfläckar i fel nyans) och en beundransvärd simultanförmåga som klarar av att äta pepparkaka och placera mikroskopiska näsor på pingvinnissar. Samtidigt.

Exotiska nissar

Ja du hörde rätt. Pingvinnissar. Det är tydligen så att julfaunan utökats de senaste åren med mer exotiska tillskott, även om klassiska julgrisen fortfarande är med i matchen.

Eftersom jag inte pysslat nämnvärt sedan mellanstadiet hade mina pysselkunskaper bleknat oroväckande och lådan med pyssel från Panduro Hobby såg ungefär lika trygg ut som en påse skallerormar. Men med lite vägledning från det femåriga proffset och ett stort köksbord lyckades jag bena ut vilken påse som innehöll vilka pyssel.

Glitter i håret

Femåringen och bästa grannkompisen tog tag i uppgiften med koncentrerade miner och lyckades på några timmar skapa utsökta pingvinnissar, juliga wettexdukar, pärlplattor till julgranen, julljus med änglar och tomtar samt riktigt inbjudande julkort med allt från rullande ögon och metalltomtar till glitter och julgrisar.

Det enda olyckan under hela pysseldagen var att en av glittertubernas innehåll på något mystiskt sätt landade i halva håret. Men det kunde lite schampoo fixa på fem minuter.

FAKTA

10 bra tips & tricks

1 Vaxduk! Den skyddar från kladd och färg och sitter stadigt. Välj gärna en enfärgad så att alla små pärlor syns tydligt.

2 Lägg pärlor och knappar och andra småsaker i små skålar så slipper du en salig röra på bordet. Det blir det liksom ändå.

3 Förkläde på barnen! Eller riktigt oömma kläder som är okej att spilla på.

4 Fika! Ska man orka pyssla länge och koncentrerat så krävs det lite fika i form av till exempel pepparkakor. Men bryt inte för fikapaus, då kan hela motivationen falla till förmån för nåt annat som verkar kul.

5 Välj enkla pyssel . Håll dig till pyssel som passar barnens ålder Annars tappar de tålamodet och tycker inte det är kul längre. Fråga gärna i butiken, de är pysselproffs i vuxen storlek.

6 Ha mycket att välja mellan. Ska det göras julkort eller fina askar, ha mycket valmöjligheter i form av pennor, glitter, strass, ögon och annat kul som ger barnen fritt spelrum att skapa vilka galna och roliga kort som helst.

7 Begränsa antalet pyssel. Välj inte för många på en gång. Spara till en annan dag när kreativiteten kommer tillbaka.

8 Var med och pyssla. Det är alltid roligare att ha vuxna med som pysslar – även om man absolut inte får lägga sig i barnens kreationer – det uppkattas icke!

9 Kan själv. Det gör faktiskt inget om mössan hamnar på sne, om klistret täcker halva ansiktet och glittret täcker God Jul-texten. Vill barnen göra det helt utan hjälp så måste det få vara så. Glöm din perfektionistiska sida. Barnpyssel ska vara lite snett och vint.

10 Inte för många barn. Visst är det kul när kompisarna pysslar tillsammans, men var inte för många, då förvandlas det lätt till det där lim- och fläckkaoset i min mardröm.

Läs mer om adventfester och julstök här:

Rörpärle-pynt till julgranen

Du behöver:

? Pärlor

?? Snöre

?? Pärlplattor

Den klassiska pärlplattan kan enkelt förvandlas till en fin julgransprydnad. Välj hjärtan eller stjärnor och låt barnen välja färgerna själv.

När plattan är full, stryk på ganska hög värme med smörgåspapper emellan. Men det kan ta några strykningar innan de klibbar ihop så ha tålamod! En fin liten guld tråd till upphäng och du har nya smycken till granen.

Diskdukar

Du behöver:

??Diskdukar

??Textilpennor

??Klichéer

?Textilfärg

?Klart att man ska ha diskdukar med julmotiv! Välj julklichéer eller kanske en bokstavs-sats där man kan skriva roliga meddelanden på diskduken, som till exempel ”Pappas disktrasa”.

Barnen kan också måla och skriva fritt med textilpennor.

Pingvin-nissar

Du behöver:

? Färdigt kit med pingvin­nissar som innehåller halsdukar, mössor, näsor, armar och lim.

Ibland är det skönt med ett helt färdigt enkelt julkit där inget annat behövs. Perfekt om man har bråttom men ändå vill hinna pyssla en stund.

Pingvinnissarna är av trä, 7,5 cm höga, och barnen ska sätta fast luvor, halsdukar, armar och näsa med hjälp av lim.

Ljus med rub-ons

Du behöver:

? Ljus

? Rub-ons

?Köp vanliga ljus med slät yta. Rub-ons finns i olika varianter som änglar eller tomtar.

Lägg dem i ljummet vatten och lossa dem försiktigt från pappret. Fäst dem på ljuset och var noga med att de inte är vikta för när de torkat på ljuset sitter de fast.

Julkort

Du behöver:

? Kartongblock

? Glitterpennor

? Mönstersaxar

? Stenar, pärlor, tomtar

? Glitterpapper

?Det här är kanske det mest kreativa pysslet av dem alla för här får barnens fantasi fritt spelrum!

Köp ett kartongblock i olika färger att utgå ifrån. Glitterkartong, mönstersaxar, stenar, pärlor, glitterlim, tomtar – allt är tillåtet. Det finns även mallar att köpa som man kan lägga på glitterpappret och få fina figurer att limma fast på kortet.

Man kan klippa granar i grönt, snögubbar i vitt eller glitterstjärnor i glitterkartong. Smyckestenar kan bli fina som ”julgranskulor” eller som stjärnor mot en mörkblå bakgrund.

ARTIKELN HANDLAR OM