Mys i mexi

Välkommen hem till en trendriktig mexivilla med bevarad 70-talscharm

Foto: BÖRJE THURESSON
Pernilla Magnusson-Lindqvist gillar att bygga om och inreda. Här med sonen Ludwig.
NYHETER

Mexiteglet är åter på väg upp på trendhimlen efter flera år i skamvrån.

När familjen Magnusson-Lindqvist köpte sin stora 70-talsvilla såg de bara möjligheter.

Två år efter inflytten kan de inte tänka sig ett bättre och mer trivsamt boende.

De föll för storleken på huset och den vackert upphöjda trädgården med pool och skogen som närmsta granne. Och att det var i så gott skick. I princip bara att boa in sig.

Tänkte de först i alla fall.

– Men sedan började vi fundera på om man kanske skulle riva den där väggen och den där och den där… Vi drömde om de öppna ytorna. Nu är köket som går i ett med vardagsrummet 90 kvadratmeter stort, säger Pernilla.

Tog sex veckor

Flytten gick från Älvsjö strax söder om Stockholm till Upplands Väsby norr Stockholm. Anledningen var att hon och sambon Clemens ville komma närmare sina jobb. En byggfirma anlitades och det tog närmare fem veckor att få övervåningen klar.

– Förutom att riva fem väggar var det tre olika sorters golv och tak som skulle bort. Det blev lite mer jobb än vi tänkt oss.

”Tapeten mjukar upp”

Villan rymmer i dag fem sovrum, två vardagsrum, kök, hobbyrum, tre toaletter och en spa-avdelning med bastu. Det är inte utan att Pernilla ibland upplever den som lite för rymlig när hon och yngste sonen Ludwig är ensamma hemma. Maken jobbar mycket och äldste sonen Douglas har ofta kvällsträning.

– Då håller vi oss mest här uppe i det stora sällskapsrummet, Ludwig och jag, säger Pernilla och fortsätter:

– Det är viktigt med mörka möbler, att inte ha allt helt vitt, när man har mycket yta. En vacker fondtapet mjukar upp och gör det mindre sterilt.

Hela huset fick dessutom nytt golv, en lackad ekparkett med ”oljig finish”, i samband med renoveringen. Egentligen hade de tänkt sig ett mörkt golv, men på så stora ytor kändes risken stor att tröttna på det efter ett tag.

Har ni fått nog av all renovering nu?

– Tvärtom! Jag skulle kunna köpa ett nytt hus varje år att göra om och inreda. Men min man är rätt trött på mig … Som tur är har vi varit ihop i 21 år, ha ha.

FAKTA

Mexitegel är ett gråvitt byggnadsmaterial som främst används till fasader och dekorativa detaljer.

Mexistenen består av kalksandsten, natursand och flinta som först malts ned och sedan blandats med vatten innan det får härda i formar.