"Jag längtar efter doften av vit hyacint"

Fixa ett romantiskt julhem med enkla knep

Foto: Börje Thuresson
Anna Rosendahl använder små medel för att få till julstämingen hemma i Norsbol på Södertörn.
NYHETER

När Anna Rosendahl öppnar dörren doftar det ljuvligt av hyacinter och nejlikor.

Med små förändringar förvandlar hon sina vita rum till ett romantiskt julhem.

– Vackra röda äpplen på ett silverfat – mer behöver inte jag för att känna julstämning!

Foto: Börje Thuresson

När snön gnistrar på backen utanför familjen Rosendahl Carlssons hem i Norsbol sprakar brasan därinne. Det röda, nybyggda huset med vita knutar är vackert gammaldags. Inredningen går i den sekelskiftesnostalgiska shabby chic-stilen med typiska vita möbler, smådetaljer av silvermetall och stilleben med levande ljus och glas – en perfekt grundinredning att variera allt efter säsong.

Ljus i dubbel bemärkelse

Nu är det vita hemmet julpyntat. Och julen är ljus hos Anna – i dubbel bemärkelse. Hon fyller förråden med stearinljus och värmeljus, och tänder massor av lyktor och ljusstakar. Vita eller transparenta ljusslingor hänger hon runt en spegel eller lägger under en glaskupa.

–?Jag vill att mitt julhem ska vara varmt och ombonat. Det är lätt att ordna med sköna plädar och fårskinn i soffor och fåtöljer. För mig är julen mys med familjen, god mat och sköna dagar framför elden med en bok. Ljus och ved kan jag inte vara utan, säger Anna.

Använder små gester

När Anna julpyntar använder hon samma inredning som resten av året. Med säker hand och små gester tillför hon och drar ifrån just precis så mycket så att julstämningen infinner sig. Övriga året är murgröna och plättar i luften de växter som slingrar sig runt ståltrådshjärtan och blomsterbågar. Vita spetsband pryder skålar och ljusstakar. Ett stänk av rosa bland gulnade notblad ger det vita en touch av romantisk nostalgi.

Nu är de rosa detaljerna utbytta mot röda men bara lite och på rätt ställen. Knepet för att göra julhemmet så vilsamt och fridfullt som möjligt är att hitta rätt stämning utan att dränka huset i rött.

Granen hemma hos Anna dekoreras helt i vitt. Hon har själv gjort strutar av gammalt notpapper och knyter rosetter av vit lakansväv. En vacker, vit pärlgirlang och små prismor av glas glittrar från flera ljusslingor.

Godis i granen

Späda granskott och en liten kvist lingonris sticker hon in i spetsbanden runt en linneservett. Ett rödvitrutigt sidenband runt en ljusstake är det enda som behövs för att hitta rätt känsla.

Näpna strutar, inte bara i granen, fylls med julgodis. Alla små gömmor med lock rymmer plötsligt en liten överraskning för den som öppnar. Annas stilfullt komponerade stilleben på bord och hyllor omges av tindrande ljusslingor.

När julafton kommer knackar närmaste släkten på dörren. På bordet står ett klassiskt julbord med Janssons frestelse, sill, rökt lax, ungsbakad skinka, köttbullar och prinskorvar. Gottebordet dignar av ris à la malta och saftsås, kola, knäck, choklad och frukt.

Kanel och pomerans

– Jag älskar doften av jul. Bäst är doften från vita hyacinter. Jag planterar dem i patinerade lerkrukor och dekorerar med björnmossa. Murgrönorna på zinkfaten får sällskap av kottar, kanelstänger och pomeransskal. Det är härligt! säger Anna.

– Julen är en upplevelse för alla sinnen. Jag längtar lika mycket varje år efter dofterna, smakerna och de tindrande julljusen!

FAKTA

Så fixar du Annas jul!

Samla julkulor i fattigmanssilver i en vacker skål.

Dekorera med kanelstänger, kottar eller små kvistar tallris.

Vik strutar av vackert gammalt tidningspapper och fyll med kanelstänger och nejlikor och placera ut lite varstans i huset. De sprider härlig juldoft länge.

Röda äpplen på ett vackert silverfat – mer behövs inte!

Lägg ett extra fårskinn i soffan och en mjuk och varm pläd – julen ska vara varm och ombonad.

Fyll förråden med stearinljus och värmeljus. Dekorera med vita eller transparenta ljusslingor. De ger massor av stämning.