Inget plugg i familjen van Nunens skola

Den gamla lärobyggnaden blev ett hem för lek

NYHETER

Barnen van Nunen går i plugget jämt — de bor nämligen i en gammal skola.

När familjen köpte megahuset 2004 ­bestod det av fyra stora salar och hade en lång rad toalettbås.

Nu är det förvandlat till ett 350 kvadratmeter stort hem för lek, spring och bus.

I det stora gula huset på Vadstenagatan i Skänninge är det så gott som alltid full fart – trots att ingen undervisning har bedrivits i Allhelgonaskolan på runt 15 år.

Den anrika byggnaden – som byggdes 1863 som ålderdomshem och gjordes om till skola 1924 – är fortfarande full fortfarande av rörelse tack vare fyra barn och en stor hund.

Borg och klättervägg

– De generösa ytorna är bäst av allt, vi har aldrig några ­problem att få plats. Det är väldigt lyxigt och jag undrar om barnen skulle kunna känna sig bekväma i en vanlig lägenhet efter att ha vuxit upp så här, säger Jenny.

Eric och Anton, de äldsta grabbarna, delar ett rum på 45 kvadratmeter.

I mitten har de en riddarborg med klättervägg och en koja högst upp, så att de kan vara i fred för småsyskonen. Under står deras sängar bara någon meter från varandra.

– Vi frågade en gång om ­Eric ville ha ett eget rum. Då tittade han på mig som om jag ­vore knäpp. Det skull ju”bara” bli på 22 kvadratmeter, skrattar ­Jenny.

Bröderna har både airhockey och ett fotbollsspel, som ­Denis tagit med från när han drev en bar i sitt hemland Holland. På en av väggarna har Denis syster Vivian målat en argsint drake som sprutar eld mot en riddare med höjt svärd.

– Hon har också gjort de färgglada djur – och växtmålningarna i David och Annas rum, berättar Denis stolt.

Det enda som direkt påminner om att huset tidigare varit en skola är den stora, svarta griffeltavlan och kartan i Eric och Antons rum.

Tre badrum

Annars har allting ändrats. Av de fyra skolsalarna har det blivit ett kök, ett vardagsrum/matsal, samt tre sovrum på den andra våningen.

Bland det första som rök var de fyra toalettbåsen som stod på rad.

– Vi kände att de inte skulle tillföra så mycket, ler Denis. Men för en stor familj är det viktigt att ha flera toaletter och vi valde att bygga tre badrum. Det kommer vi garanterat ha nytta av när barnen växer upp.

FAKTA

Text: Joakim Löwing

Styling: Anna Dahlgren

Foto: Peter Ericsson

Här bor

Namn: Jenny Tielman-van Nunen och Denis van Nunen.

Bor: I Skänninge.

Familj: Barnen Eric, Anton, David och Anna plus weimaranertiken Mira.

Husfakta: Huset har 350 kvadratmeter fördelat på tio rum och kök, tomten är på 1?800 kvadratmeter.