Går det verkligen att spreja bort smutsen i badrummet?

Testfakta har undersökt 8 rengöringsmedel.

NYHETER

Alla vi som någon gång har sett reklamen i tv har nog ibland förvånats över de undermedel som visar hur man med ett enda tryck sprejar, och sedan med duschen, sköljer bort all den smuts som samlats lite varstans i badrummet.

Kan det verkligen vara sant?

Foto: LOTTE FERNVALL

Undersökningen som Testfakta genomfört med hjälp av kemitekniska laboratoriet Eurofins ATS i franska Aix-en-Provence visar en annan sannare bild: Hälften av medlen klarade inte av att få bort kalkavlagringarna!

De åtta rengöringsmedlen för badrum som testats är Ajax Professional, Eldorado Badrums-spray, JIF Power Cream Anti-kalk, Euroshopper Bathroom Cleaner, Mr Muscle Antikalk Power Action, Kalkosan, JIF Cream och Cillit Bang Power Cleaner.

Samtliga produkter uppger i sin deklaration att de är verksamma mot kalkavlagringar: Den smuts som oftast är svårast att få bort. Själva testet genomfördes som bruksanvisningarna på varje produkt rekommenderar.

– Vi har följt tillverkarnas rekommendationer och förutsättningarna i testet är desamma som när konsumenten använder produkterna i hemmet, säger testledare Martine Grammatico på Eurofins.

Enbart medlens rengörande förmåga har undersökts, inte det kemiska innehållets påverkan på miljö och hälsa.

Testet omfattade kalkavlagringar, tvålrester, fett, kvarvarande spår av rengöringsmedlet efter rengöringen, samt hur medlet påverkade den rengjorda ytan efter användningen.

Av de testade rengöringsmedlen är det endast Jif Cream som är miljömärkt (Svanen). De flesta produkterna har varningstexter om att medlet kan vara irriterande, exempelvis på hud och vid inandning.