En hemmafixares våta dröm

Jacob Strömberg bygger om sin herrgård från grunden.

1 av 15
Den vackra herrgården har fått nytt liv. Gräsmattan tar 1 timme och 27 minuter, senaste rekordet, att klippa med Jacobs specialgräsklippare som han fyndade begagnad.
NYHETER

Det dröjde närmare 15 år innan Jacob Strömberg fick köpa sitt drömhus.

Nu är den solgula herrgården snart totalrenoverad och tittar man i källaren kan man lugnt säga att de gått grundligt tillväga.

Det mesta har han och sambon gjort själva.

Stora hyddan är sommarskrudad när vi kommer på besök. Tio minuter från Örebro centrum ligger den vackra herrgården som från början var ett sommarhus för välbeställda örebroare. Nu är den permanentbostad för Jacob Strömberg, sambon Elin och deras första barn som väntas inom kort.

Med rappad fasad, två flyglar, allé och jättestora gräsmattor gör den skäl för namnet Stora hyddan. Men för fyra år sedan, när Jacob just köpt den, var synen inte lika imponerande. Tomten var igenvuxen och husets insida inget att hurra för heller.

– Jag jobbar med husprojektering till vardags och har lärt mig se vad som blir bra. Det gäller att ha en röd tråd i renoveringen. Landar man en detalj går den sedan genom hela huset. Stora hyddan är dessutom K-märkt så det är noga med vad vi gör. Gamla tekniker och material ska användas och allt är bygglovspliktigt.

Grävde för hand

I snitt 4-5 timmar per dag har han lagt på huset under de fyra år de ägt det. Eftersom han samtidigt driver flera företag kan det bli körigt ibland.

– Men jag tycker det är så roligt att jobba med händerna och skapa. Det tar aldrig emot. Jag ser möjligheterna, inte hindren, och har bra tålamod. Man får sortera bort en del annat i livet under tiden.

Han och några kompisar grävde till exempel ut 70 centimeter av källargolvet – för hand. Idiotprojekt, kan tyckas. Men de som ser källaren i dag förstår. Dess like är svår att hitta. Blanka, svarta klinkergolv med infällda spotlights, välvda vita tak och nyöppnade ljusinsläpp genom den 1,20 meter tjocka grundmuren.

–?Det skulle kosta 120?000 att ta upp hålet för de helglasade dörrarna. Då gjorde jag det själv i stället. Det tog tre helger ungefär.

Gammalt och modernt

Renoveringen av de tre våningarna har gått parallellt. Det mesta håller gammal stil men här och där dyker något modernt upp. Som tapeterna i sovrummet och på kontoret, till exempel.

Och köket, en dröm för matlagningsälskaren, är toppmodernt men andas ändå sekelskifte. I taket sitter de grova originalbrädorna med gamla spikhuvuden kvar.

–?Inredningen av huset har vi egentligen inte börjat med än. Men vi har konstaterat att allt måste vara stort, annars försvinner det i de stora rummen. Att välja bort småprylarna är praktiskt också eftersom det blir lättare att städa, säger Jacob Strömberg.

Text: Anna Björe

Foto: Conny Sillén

FAKTA

om byggnaden:

Namn: Stora Hyddans Herrgård

Byggår: Troligtvis 1780-tal, renoverad i flera omgångar bland annat cirka 1900.

Yta: 470 kvm.

Antal rum: 11 + kök + inredd källare och vind.

Eldstäder: 13.

Tomt: 20 000 kvm.

Inköpspris: ”Trodde den skulle gå för 1,5 miljoner eftersom allt var så förfallet men jag fick betala det dubbla.”

Inga gen­vägar. ’’Det går inte att gena och välja enklaste lösningarna när man gör en sådan här renovering’’, säger Jacob Strömberg.

Namn: Jacob Strömberg

Yrke: Entreprenör som driver flera företag, byggnadsingenjör i grunden.

Familj: Sambon Elin som väntar första barnet.

Hobby: Umgås med vänner, titta på sport, spela ishockey.