Härliga höst!

Ice Cream.
NYHETER

Luften blir klarare, lite kyligt. Lökarna ska ner i jorden och redskapen ställas undan.

Men sedan då? En kurs kanske?

Hösten är äntligen här.

FAKTA

Planera och plantera i september

Lökarna i jorden!

Ah, läcker va? ”Ice cream” (bilden ovan) – namnet har den fått för att den ser ut som en glasskula i strut. Blomman är otroligt välfylld och väller upp ju mer den slår ut.

”Ice cream” och liljeblommande ”Maytime” (till vänster) finns hos www.fron-och-sant.se. Vackra triumph-tulpanen Grande Perfection (till höger) finns hos www.kitchengarden.se.

Rostiga skönheter

Rostigt blad i plåt kanske inte låter så spännande. Men prova, de är otroligt dekorativa i höstkrukan på trappen eller på ett fat med höstäpplen. Vinbladslöv 30 kr, rosblad 20?kr, eklöv 20 kr, från www.buxus.se.

Prylordning

Tänk att öppna dörren till förrådet nästa år och så ser det ut så här! Inget letande efter sekatören eller krattan. Här får du plats med dina mest använda redskap, och till och med skorna. Racor, 349 kr, www.forvara.se.

Äntligen ljustider!

Nu kan vi njuta av tända ljus om kvällarna. Mjönäs ljuslykta från Ikea, 29 kr/3 st.

På rätt kurs

Känns det tråkigt när trädgårdssäsongen snart är över? Gå en kurs i trädgårdsdesign, betonggjutning eller växtkomposition.

Utbudet av kurser är enormt. Kontakta Folkuniversitetet, Medborgarskolan, www.rappne.nu, Studieförbundet vuxenskolan eller den lokala trädgårdsföreningen.

Kom ihåg!

Mink mist.

? September är planteringsmånad. Pioner och liljor bör sättas i jorden tidigt denna månaden.

? Köp lökar så fort de kommer ut i butikerna för att få bäst kvalitét – lökarna försämras snabbt i butikernas varma och torra utrymmen. Tänk på att förvara lökarna mörkt och svalt. Smålökar bör planteras så fort som möjligt så att de hinner bilda rötter innan kylan kommer.

? Plantera, plantera, plantera! I turordning: snödroppar (kan även planteras på våren), scilla, krokus, narcisser och tulpaner. Plantera lökarna i grupp så får du tätare och finare rabatter.

? Flytta växter. Passa på att flytta växter och att anlägg nya rabatter. Bredda jordgubbslandet – gör nya rader av småplantor som poppat upp under sommaren.

? Gödsla. Benmjöl i lökarnas planteringsjord blir en perfekt långtidsverkande gödsel.

? Bränn. Samla ihop och bränn sjukdomsangripa blad för att hindra skadegörarnas återkomst.

? Gräsmattan klarar vintern bättre om den inte klipps för kort nu.

? Humus. Låt löven ligga kvar i rabatterna – höstlöv blir utmärkt humus.

? Vinterförvaring. Fundera över lämpliga platser för vinterförvaring av känsliga växter – en mörk sval källare eller ett garage. Flytta in frostkänsliga krukväxter före frosten.

Nina Kindbro