Pröva odla i sand!

Växterna övervintrar bättre och blir starkare hävdar trädgårdsmästaren Nils Åkerstedt.

NYHETER

– Bästa sättet att undvika jordtrötthet i rabatterna är att byta ut jorden mot sand, skriver Nils Åkerstedt i Natur & trädgård.

Växterna blir starkare med bättre rotsystem och betydligt större.

I stället för att använda den vanliga standardjorden förordar Åkerstedt finkornig sand. Passa på att pröva metoden i dina rabatter med övervintrande växter inför omplanteringen i höst!

Gör så här: Ta upp perennerna, gräv bort den gamla jorden och placera växterna i upp till 0,4 meter sand (storlek på kornen 0 – 8 mm). Det är det bästa sättet att undvika jordtrötthet i växterna och sanden är mer lucker och ger luft åt rötterna, enligt Åkerstedt.

Gödsla med gräs!

När väl alla växter står i sanden är det bara att fylla på med ett lager näring i form av gräsklipp så ofta som plantorna normalt behöver gödslas. Rejäla duschar av vatten under växtsäsongen håller också skadedjuren borta.

Vill du inte vill byta ut jorden i hela rabatten kan du göra det lite i taget, och bara ersätta den gamla jorden med sand där du kommer att placera större perenner som du delat på i samband med omplanteringen.

Lägg till sist på ett tjockt lager med gräs- och växtklipp (cirka 10 cm). Så bevarar du fukten till växterna och ger dem ett nyttigt tillskott av humus tilll våren.

Läs mer på webbsajten www.naturochtradgard.se.