”Det är speciellt att bygga sitt eget hus”

Så blev Jessicas dröm verklighet.

1 av 6 | Foto: Per BJörn
Jessica hade alltid drömt om ett ljusgult hus. Innan hon bestämde sig för nyansen testmålade de en mängd olika färger. Till slut bestämde hon sig för en färg som påminner om gräddig citronglass.
NYHETER

Familjen växte. Och Jessica längtade efter en trädgård.

Men budgivningarna på villorna slutade i fantasisummor. Räddningen blev kataloghuset Oden.

–?Alla våra förväntningar har infriats. Vi stormtrivs, säger Jessica Haglund.

Nybyggarandan är påtaglig i villakvarteret i Västerås. Familjen Haglunds hus lyser nymålat på den ganska ödsliga gräsmattan. Än har trädgården inte hunnit växa upp. Också de fyra närmaste grannarna har nybyggda villor och familjerna har med gemensamma krafter rest ett staket.

–?Att bygga sitt eget hus är speciellt. Det är så mycket förväntan, säger Jessica, 38.

I maj för tre år sedan var grunden klar och husmodulerna kom på plats med hjälp av en lyftkran. Jessica och Peter minns den där morgonen mycket väl.

–?Det var fantastiskt att se. Klockan sju på morgonen fanns ingenting ovan jord, och klockan halv nio samma morgon hade vi ett hus, säger Peter, 41.

Peter och Jessica är nyfikna av sig och varje dag besökte de tomten för att se hur långt byggjobbarna kommit.

Besök varje dag

–?Vi kunde inte hålla oss borta, vi var så ivriga, säger Jessica.

Cornelia, 9, tyckte att det var spännande att vardagen var lite uppochnervänd under byggperioden.

–?Pappa fixade picknick på golvet, det var innan vi hade flyttat hit möbler. Vi satt på en filt och åt, det var jättemysigt. Och vi kunde inte laga någon mat i köket så vi gick och köpte pizza, säger Cornelia.

I dag är bottenvåningen helt klar, och Jessica som jobbar i en inredningsbutik har skapat en lantlig stämning med ljusa färger och vackra detaljer. Cornelia och Amelie har fram tills nu haft sina rum på bottenvåningen. Men ju äldre de blev och ju högre de spelade på sina elgitarrer, desto viktigare blev det att de fick ett eget utrymme.

Peter satte i gång med det stora projektet att inreda övervåningen. Trappan saknar ännu räcke och klistret bakom fondtapeterna i sovrummen har knappt torkat. Här uppe har tjejerna fått varsitt stort rum och snart är också allrummet klart.

–?Det är jättebra att tjejerna kan hålla till med sina kompisar på övervåningen, säger Peter.

Huset är lättskött

Inklusive tomten har hela husbygget kostat ungefär två miljoner.

–?Innan vi kom på idén att bygga själva tittade vi på många olika villor som var ute till försäljning. Men priserna stack i väg i budgivningen, och det visade sig vara mer ekonomiskt med ett kataloghus, säger Peter.

Det bästa med huset är att det är lättskött. Under de fyra år som de bott i huset har de inte stött på ett enda problem.

–?Och så tomten! Att få en trädgård efter att ha bott i lägenhet är obeskrivligt. Vi har sol på altanen till klockan åtta på kvällen. Sen försvinner den runt hörnet till uteplatsen på framsidan. Innan den kommer dit hinner vi få en solglimt på gräsmattan, säger Jessica.