Camilla & Daniel bor i 50-talet!

I skånska Klippan står tiden stilla - i den rätta tiden.

1 av 6
SOM I EN FILM. Camilla och Daniel har skapat en atmosfär som känns som tagen direkt ur en 50-talsfilm. Möbler, prylar, kläder, frisyrer, vänner, bilar och till och med musikvalet är starkt präglat av 50-talet. Bilen, en Buick Special från 1954, är Camillas.
NYHETER

Söndag reste till Skåne - och fick en tripp till 50-talet på köpet.

Vi känner oss lite som statister i en 50-talsfilm när vi kliver in i Camillas och Daniels hus i Klippan.

Camilla Patulski och Daniel Olofsson bor i ett 120 kvadratmeter stort hus som de har inrett helt i 50-talsstil. För tio år sedan, när paret flyttade in, hade de ingen tanke på att inreda huset enligt något speciellt tema. Men efter några år smög sig 50-talstanken in i huset.

Det började som ett intresse för gamla bilar, utvecklades och blev så småningom till ett gemensamt intresse för 50-talet och allt som hör därtill. I dag är 50-talet parets livsstil och genom åren har möbler och prylar bytts ut för att passa in.

– Vi åker runt på loppmarknader och fyndar möbler, porslin, skivor och ibland till och med kläder, berättar Daniel. Ofta är det väldigt billigt, speciellt här nere i Skåne. Åker man till Stockholm är det dubbelt så dyrt. 50-talsstilen har tyvärr blivit trendig de senaste åren. Allt har blivit dyrare, fortsätter han.

Huset är byggt i slutet av 30-talet och det första som möter oss när vi stiger in i hallen är Daniels 30 olika vaxburkar, alla givetvis inspirerade från 50-talet.

Jag är ständigt på jakt efter nya vaxburkar. Så fort jag hittar en ny sort köper jag den. De är ju så fina! Dessutom använder jag olika sorters vax till olika tillfällen, förklarar Daniel.

– Och till och med till olika ställen i håret, skrattar Camilla.

Precis som i resten av huset har paret valt att behålla allt i köket så som det var när de flyttade in, förutom att skåpluckorna har målats om i en aprikos nyans. På bordet dukar paret med porslin som är fyndat från Ebay. Även det från 50-talet, förstås.

50-talsporslinet är köpt på Ebay.

de Camilla och Daniel älskar musik och spelar gärna på den gamla skivspelaren som står i den stora stereomöbeln i vardagsrummet.

– Vi lyssnar gärna på musik hela dagarna, berättar Camilla. Ibland, när jag själv har varit ute på

spelningar kan jag tycka att det är skönt att ha tyst i huset men annars spelas det musik här nästan jämt.

– Skivspelaren är definitivt en av mina favoritprylar, säger Daniel samtidigt som han sätter på en vinylplatta.

Medan toner av rock’n’roll från 50-talet strömmar ut ur högtalarna berättar han att stereomöbeln, som är av märket Blaupunkt, är deras dyraste möbel. Den är köpt på loppis för 2 000 kronor.

Det mesta i Camillas och Daniels liv kretsar kring 50-talet och på frågan om hur länge de tror att de kommer att ha det här intresset svarar båda tveklöst: Alltid!

Text: Alexandra Bylund

Foto: Joi Grinde

FAKTA

Namn: Camilla Patulski.

Ålder: 32 år.

Yrke: Arbetar på en lastbilsverkstad och sjunger tillsammans med bandet The Tailshakers. Camillas artistnamn är PatC. Miller och gruppen spelar en blandning av blues, country och rock’n’roll. Allt med 50-talet som grund.

Namn: Daniel Olofsson.

Ålder: 32 år.

Yrke: Arbetar på en bilverkstad.

Bor: Med Camilla och katten Oliver, 20 år, i ett 120 kvadratmeter stort hus i Klippan i Skåne.

ARTIKELN HANDLAR OM