Säkra våren – sätt lökarna nu!

Med rätt jord och mull kan du inte misslyckas.

NYHETER

Äntligen är det höst – och dags att plantera vår­lökarna!

Johanna Karlén, trädgårdsingenjör på Plantagen, ger nio tips på hur du lyckas allra bäst med dina lökar.

Johanna Karlén tipsar.

Johanna älskar att gräva med fingrarna i jorden. Med en van hand smular hon sönder en större jordklump.

–?Det viktigaste när du planterar är jorden, med rätt jord kan du inte misslyckas, säger hon.

Johanna är entusiastisk – äntligen finns höstens nyheter i blomsteraffärerna. Ut med de vissna sommarblommorna och fram med nya färger och dofter.

Alltid en överraskning

Snödroppar.

–?Nu är det ju också dags att planera inför våren, säger Johanna.

Det är nämligen hög tid att trycka ner lökarna i jorden. Planteringsperioden är nu fram till oktober.

–?Det som är roligt med lökar är att det nästan alltid blir som en överraskning på våren när de kommer blommande upp ur jorden. Det är så lätt att glömma vad man har planterat, säger Johanna.

Text: Malin Jilkén

Foto: Börje Thuresson

FAKTA

Johannas bästa tips:

Planera blomningen

Redan när du köper lökar är det viktigt att du tänker på när du vill att de ska blomma. Med bra planering kan du ha blommande lökar ända från mars till juni. Vintergäck och snödroppar blommar först. Sen är det dags för scilla, krokus och påskliljor. Sist kommer pärlhyacinter, kejsarkrona, tulpaner och alliumbollar.

Börja med de minsta

Börja plantera de mindre lökarna först. Se till att använda dig av väldränerad jord, blanda upp med barkmull eller ny plantjord. De flesta lökarna trivs bra på en solig plats.

Sätt dem djupt

En tumregel: plantera löken två till tre gånger så djupt som den är hög. Med hjälp av ett lökjärn kan du lätt se hur många centimeter ner du planterar löken.

Vattna ordentligt

Vattna jorden så pass att du tydligt ser hur jorden sluter sig runt löken, då börjar rötterna växa snabbt.

Satsa på drama!

Blanda olika lökar för att få mer dramatik i rabatten. Läs på hur höga blommorna blir och våga blanda på höjden. Plantera vid rosenbuskarna exempelvis, de ser tråkiga ut innan bladen börjar komma.

Skydda mot attacker

Tulpaner är ju rådjursgodis. Har du många rådjur i trakten? Ett bra knep är att du planterar kejsarkrona, kungsängslilja eller vintergäck runt tulpanerna. De lökarna utsöndrar nämligen en doft som rådjuren inte tycker om.

Gruppera mera

Sätt lökarna i större grupper och använd dig av lökkorgar, då har du mer kontroll på var du har satt lökarna och det är mindre risk att du råkar gräva upp dem när du planterar en buske på vårkanten.

Utnyttja spridningen

Vissa lökar sprider sig mer. Scilla kan färga hela gräsmattan härligt blå. Snödroppar, vårlök och vintergäck sprids också väldigt lätt, bra om du vill få fram en vild känsla.

Täck över krukorna

Om du planterar i kruka, använd lecakulor i botten. Sätt löken tätare än vad du hade gjort i en rabatt. När kylan kommer måste du täcka krukorna med bubbelplast eller ställa ner dem i en låda för skydd. Ta fram dem igen i februari–mars och ställ mot en husvägg.

Låt bladen vara kvar

När lökarna har blommat färdigt är det viktigt att du bara plockar bort de vissna blommorna men låter bladen vara kvar och förmultna naturligt. Då kommer de nästa år igen.

ARTIKELN HANDLAR OM