Så fyndar du på loppis

1 av 2
Fabian Arnheim-Olofsson är Härligt hemmas antikexpert.
NYHETER

Möbler, bestick, vaser, tavlor... och en uppsjö med grejer man inte ens vet vad de är för något. Ibland ser man inte fynden för alla prylarna.

Här är experternas bästa tips för att lyckas på loppisen och auktionen.

Du kryssar mellan allmogemöblerna, skannar av prylhyllan och undviker att svepa ner porslinssamlingen med handväskan. Din blick är fokuserad, hjärtat slår och armarna är redo att greppa den där keramikskålen – innan någon annan gör det. Kanske är det i dag du gör ditt fynd.

– Det är något särskilt med loppisar. Själva jakten är drivkraften, säger Fabian Arnheim-Olofsson, Härligt hemmas antikexpert.

Vad är det då vi letar efter? Jo, ett fynd, men vad är ett fynd egentligen?

– Man har gjort ett fynd när man ser en sak som man verkligen vill ha. Eller när man hittar den där grejen som man letat länge efter. Eller när man hittar en sak som saknats i en samling. Ett fynd kan vara ett ekonomiskt fynd också, såklart. Ofta har man väl det i bakhuvudet när man går på loppisar och auktioner. Men med tanke på hur välbesökta loppisar är i dag så räcker inte de ekonomiska fynden till alla, säger Fabian Arnheim-Olofsson.

Så låt intuitionen och inspirationen vägleda dig bland prylborden. Här är några tips på vägen.

Bli medlem i Plus och ta del av experternas bästa antik- och loppistips.

FAKTA

1800-talsmöblerna är ofta stora

Allmoge kallas stilen som var vanlig i det svenska bondesamhället mellan 1650–1900. Möblerna och föremålen var ofta tillverkade på den egna gården eller av hantverkare i närheten.

Många möbler från 1800-talet är stora och rustika och därför svåra att möblera med. Små lättplacerade väggskåp kan därför bli dyrare än en till exempel en stor skänk. Allmogemöblerna är dessutom ofta målande i färggranna eller mörka färger, och passar inte riktigt in den vita stilen som råder i dag. Men, enligt experterna måste trenden vända, och köper du billiga 1800-talsmöbler i dag kan de vara värda mycket i framtiden.

ARTIKELN HANDLAR OM