Lyft dina amaryllisar – med fint sällskap!

Floristens 7 nya idéer som gör julfavoriten extra mysig

Foto: Börje Thuresson
Underskönt söta står ett par krukor ”Blushing Bride” och rodnar. Här lantligt romantiskt i julig bastväska och med grågröna eucalyptuskvistar.
NYHETER

Äntligen dags att njuta av årets pampigaste blomma! Låt dig inspireras av floristen Anna Rosén Rösiös supervackra arrangemang.

Foto: Börje Thuresson
Med horn Dra dig inte för att vara otraditionell. En amaryllis är och förblir julens blomma – med eller utan horn. Vacker, värmande sjal vävd på Gotland i 100 procent ekologisk bomull från Go Mary Joe.

Amaryllis ska upplevas i stora fång. Ju fler desto bättre!

Floristen Anna Rosén Rösiö har trollat med säsongens lyxigaste växt. Här får du nyskapande inspiration till en traditionell julblomma.

Det är magiskt att följa en amaryllis under månaden fram till jul.

Anna Rosén Rösiös.

Köp löken tidigt och se den kraftiga stjälken dra iväg mot fulländning när klockorna slår ut. Den fyller alla kriterier för en bra present- och högtidsblomma; den har stora vackra blommor, är ståtlig på sin långa stjälk och lökväxten går bara att få tag på under en begränsad period, vilket gör att den känns extra lyxig.

– Amaryllis är läckert i stora mängder. Det är dyrt, det är storslaget, det signalerar att det är

något alldeles särskilt på gång.

Därför passar den så fint till jul, menar kreatören Anna Rosén Rösiö på Anna in the Garden i Bromma.

Härligt hemma hälsade på hos henne för att få de senaste trenderna för den traditionella julblomman.

FAKTA

Så lyckas du med amaryllisarna

Kombinera råa naturmaterial med de eleganta blommorna så får du en effektfull krock mellan vackert och tufft. Juteväv, kottar, ris är några exempel.

Använd en vacker korg eller väska som kruka. Ställ ner ett par amaryllis och fyll ut med granris, eucalyptus eller silkepapper.

Plus sex grader och mulet – inget väder vi önskar oss till jul. Men för amaryllisen är det ett önskeklimat. Ställ löken utomhus så håller den sig fin länge. Se bara upp för ihållande regn. Det gillar den inte.

Låt amaryllislöken stå kvar i plastrukan som du köper den i så spar du merjobb. Göm den i stället i en större kruka eller en låda som du dekorerar. Då kan du bara lyfta ur krukan när amaryllisen är överblommad och förvara den svalt över vintern. Behåll stjälken så går näringen tillbaka ner i löken.

Gör otraditionella arrangemang. Häng blomman fritt över ett middagsbord, kanske med stöd av en gren och vackert band, eller lägg den romantiskt inslagen i en strut av presentpapper.

Anna-Klara Fresk