”Jag har fyndat mitt hem på loppis och auktioner”

1 av 4 | Foto: Frida Ekman
Embla, 6, är van vid Katarinas pryljakt. Hela familjen brukar följa med till loppmarknaderna.
NYHETER

Katarina Gustavsson, 46, är expert på att fynda på auktioner och loppmarknader.

Men sina bästa fynd gör hon i grovsoprummet.

– Det är ofta så att saker bara kommer till mig. Som om de stått och väntat på att jag ska hitta dem, säger hon.

Katarina Gustavsson.

Från fönstren i familjen Gustavsson-Fredrikssons hem utanför Stockholm ser man ut högt över trädtopparna. Ljuset flödar in i trerummaren som är inredd i lantlig och romantisk stil. Mörka träslag, vackra textilier och flammande ljuslyktor skapar en mysig och personlig känsla. Nästan all inredning utgörs av gamla prylar som Katarina ärvt, fyndat på loppmarknader eller auktioner – och hittat i soprum.

– Jag älskar gamla prylar, speciellt sådana som är lite nötta och vittnar om att de blivit använda. Äldre föremål har själ, säger Katarina och ler.

I lägenheten bor Katarina med sambon Per Fredriksson och deras barn Embla, 6, och Albin, 10. Katarina har alltid haft ett starkt inredningsintresse och en förkärlek för stilen shabby chic. Hon tycker om att gå på fyndjakt och håller alltid ögonen öppna efter prylar till hemmet. Hon är proffs på att se möjligheter i sådant som andra slängt.

– Vi har ett grovsoprum i vårt hus som jag brukar kalla för min hemliga skattgömma. Där har jag hittat allt från fåtöljer till mässingsljusstakar. Det är helt otroligt vilka fina föremål som människor slänger iväg, säger hon.

Katarina tycker om att sätta sin egen prägel på begagnade prylar. Med lite färg och fantasi kan hon förvandla ett tråkigt skåp till något som ser ut att ha ett antikt värde.

– Jag är inte ute efter att inreda med dyra föremål. Märken är ingenting som intresserar mig. Saker blir värdefulla för mig om jag tycker att de är vackra, säger hon.

Under somrarna beger sig familjen till släktens gård i Jämtland. Under dessa vistelser duggar loppmarknadsbesöken tätt. Hela familjen brukar följa med när Katarina går på pryljakt.

”Ofta hittar man unika ting”

– Bland det roligaste med loppisar är att man aldrig vet vad man kommer att hitta. Det finns en viss spänning i det hela och ofta hittar man unika ting, säger hon och visar upp en broderad liten handväska hon nyligen hittat på en loppis.

Nästan varje pryl och möbel hemma hos Katarina bär på en spännande historia om hur den hittat dit. De tjusiga fåtöljerna i vardagsrummet kommer från grovsoprummet, de vackra ramarna på väggarna från diverse loppmarknader och köksbordet är arvegods. Även om allting kommer från olika håll så finns det en röd tråd i hemmet. Katarina själv kallar skojfriskt sin stil shabby-hippie-funky-junkie-vintage-svenne-chic.

– Jag har en salig blandning av stilar i mitt hem. Jag tycker om att möblera om och förändra hemmet efter årstid. Men jag slänger aldrig hela och rena prylar. Om jag tröttnar på något så skänker jag bort det eller så säljer det, säger hon.

Fantiserar om prylarna

Katarina tycker om att fantisera kring sina ägodelar, speciellt de riktigt gamla prylarna. Som till exempel det röda paraplyet i sekelskiftesstil som hänger i vardagsrummet.

– Jag undrar vem som ägt det, hur hon såg ut och när hon använde det. Det är historien gamla prylar bär på som gör att jag tycker om dem. Det är inspirerande att omge sig med dem, säger hon och ler.

Ett av Katarinas bästa loppisfynd är ett litet sött bord som står i vardagsrummet. Hon hade länge letat efter ett bord i just den stilen när det uppenbarade sig på en loppmarknad.

– Det är ofta så att saker och ting bara kommer till mig. Som om de stått där och väntat på att jag ska hitta dem, säger Katarina.

FAKTA

Katarinas 5 bästa inrednings- tips med loppisfynd

1. Måla om och piffa till dina loppis-fynd för att sätta din egen prägel på dem. Lite färg kan göra underverk!

2. Byt ut gamla och slitna textilier på till exempel en fåtölj. Att sy ett överdrag kan förvandla möbeln.

3. Blanda gammalt med nytt! Ställ en gammal pryl tillsammans med något modernt – på så vis kan sakerna se mer exklusiva ut än vad de faktiskt är.

4. Våga lyfta fram saker som du tycker om i din inredning. Skapa ett vackert stilleben med till exempel levande växter för att lyfta fram ditt fynd.

5. Se möjligheterna i prylen. Många gånger finns det flera olika användningsområden, en ljusstake fungerar kanske lika bra som vas.

Katarina: Så här hittar du loppisfynden

När du kommer till loppmarknaden, skaffa en överblick över det som finns. Om något intresserar dig direkt är det förmodligen något du vill ha.

Se till att få ett bra pris!

Köp bara det som du verkligen vill ha. Vissa köper bara för att köpa.

Sväng av så fort som du ser en skylt om loppis. Ditt drömfynd väntar på dig där du minst anar det!

Åk utanför stortstäderna, priserna är ofta lägre där.

Petra Kjellström