Marocko möter Gotland hos Andreas och Amelia

Avskalat och kitschigt
på 48 kvadratmeter

Foto: Micke Gustafsson
Namn: Amelia, 23, och Andreas Lönngren Widell, 30. /b>Familj: Hunden Sam, korsning mellan dansksvensk gårdshund och papillon, 1 år. Var: Götgatsbacken på Södermalm i Stockholm. Gör: Fotograferar.
NYHETER

Amelias och Andreas lägenhet på Götgatsbacken i Stockholm möts två världar - Gotlands avskalade minimalism och Marockos exotiska utsmyckningar.

Vita väggar, soffbord med industrikänsla och nakna golv samsas med porträtt på Marockos kung som barn på väggen.

Foto: Micke Gustafsson
Kakel-lycka. Lägenheten ståtar med en pampig kakelugn.

– Jag växte upp halvtid på Gotland, skulle man kunna säga, berättar Amelia.

Hon har starka band till ön och i dag bor hennes numera skilda föräldrar i varsitt hus, systern Hannah Widell i ett annat och systern Amanda med pojkvännen Alex Schulman och dottern Charlie i en inredd lada, allt på samma gata. Till sommaren ska Amelia och Andreas börja inreda en egen lada på mammas tomt.

"Hela byn slöt upp”

– Mina föräldrar är riktiga hippies och deras vänner i Rute har blivit som vår familj. När vi gifte oss i somras slöt hela byn upp, alla hjälpte till! Vi skulle ha ett litet bröllop, men det slutade med att vi hade hundra gäster...

ker och provade nya soffor och de var ju sköna och så, men det kändes inte rätt. Sen såg vi den här i en antikaffär på Bondegatan och fyra minuter senare var den vår. Men den är inte så bekväm, så nu jagar vi en att ersätta den med, säger Amelia.

Möblemanget är framför allt secondhand och kärleksfullt nött. Det annorlunda soffbordet är ett av två exemplar tillverkat av en bilmekaniker i Gustavsberg. Andreas grubblade länge på om han skulle slå till på det:

– Till slut bestämde jag mig och åkte dit, men då var det sista redan sålt. Det visade sig sen att det var mamma som köpt det åt mig i present!

Struntade i skötseln

Soffbordet har precis som matbordet en rejäl patina, beroende på att paret helt enkelt struntat i skötselråden.

– Man skulle smörja in metallbordet med något för att det inte skulle bli märken på det, men så blev det inte och nu är det massor av märken efter vin och stearin. Men vi gillar det! Vi har precis fyndat tio stolar på Gotland och de har stått utomhus i tjugo år så de ser perfekta ut, säger Amelia.

– Egentligen att flytta! Vi har sagt upp vår fotostudio så just nu är det vardagsrummet som får agera studio när det behövs. Drömmen är att hitta en fotostudio som vi också kan bo i!

FAKTA

Amelias & Andreas bästa inredningstips

Blanda. Var inte rädd för att mixa olika stilar, du kan ha allt du gillar i samma hem.

Möblera om. Första gången man inreder ett rum blir det sällan optimalt, så prova att flytta runt möblerna ibland.

Tänk i stilleben. Det är ofta fint att gruppera saker och det behöver inte bara vara prydnadsföremål. En kokbok, en hatt, några halsband kan också användas.

Städa. Det är tråkigt, men du kommer att trivas så mycket bättre om du håller det fint hemma.

Satsa på vitt och naturligt. Vita väggar passar till allt och man kan hänga vad som helst på dem. Låt möbler vara trärena och naturliga, det är oftast vackrare än att behandla eller betsa dem.

Maria Soxbo