Det moderna köket

"Vi gillar det strikta
vita och stilrena"

1 av 16
Anna, Anders och dottern Julia älskar sitt vita kök från Tibrokök. De små och avlånga fönstren släpper in behagligt ljus på arbetsbänken. Porslin från Mateus.
NYHETER

Ett stenkast söder om Stockholm ligger det här vita, nybyggda huset.

Det matchande köket i modern stil fullständigt badar i ljus och tack vare genomtänkta materialval så inger köket värme och harmoni.

Välkommen hem till Anna och Anders stilrena kök!

När Anna och Anders letade nytt hem för två år sedan föll de pladask för det moderna och nybyggda huset i Älvsjö strax söder om Stockholm.

–?Vi gillade helheten, det lite strikta, vita och stilrena. Och ljuset i huset är fantastiskt. Det passade oss perfekt, berättar Anna.

Själva köket på cirka 20 kvadrat är från Tibrokök, luckorna är släta med greppvänliga, breda handtag i rostfritt. Lådorna är luftiga med stålrör som kanter, vilket gör att det är lätt att städa och hålla rent. Den enda förändringen familjen gjort i köket är att lägga till ett tredje hyllplan för att få lite mer förvaring.

På arbetsbänken ligger en svartmelerad granitskiva som både Anna och Anders är tacksamma för.

–?Granit är verkligen att rekommendera, det är snyggt, slittåligt och lätt att hålla rent, den vill jag aldrig byta ut, säger Anders och drar med handen över bänkskivan.

Härligt med isbitar

Parets två barn, Julia och Alicia, trivs också i huset men deras favorit är såklart ismaskinen i kylskåpets dörr. Att suga på isbitar är toppen, särskilt under varma sommardagar till ett glas saft.

Ljuset fullständigt flödar in i köket och speglar sig vackert i den turkosa glasmosaiken på väggen. Längs diskbänken finns två låga fönster med utsikt mot husets entré. Trendiga vasstapeter ramar in.

–?Vi gillar verkligen vasstapeten bakom glasskivan, den är både annorlunda och vacker och går igen på fler väggar här i hemmet, säger Anna.

Öppna spisen är favorit

Mot söder har köket flera fönster som går från golv till tak. Här älskar familjen att äta frukost i sommarsolen med alla fönstren öppna mot trädgården.

Men den stora favoriten i köket är den öppna spisen som delar av köket mot vardagsrummet.

–?Vi älskar verkligen den, särskilt glasluckorna åt två håll, den är hjärtat i vårt hus, säger Anna med ett leende.

Spisen som är tillverkad av spansk natursten av Patrik Lindberg Design imponerar på de flesta vänner och bekanta som kommer på besök.

–?Men visst finns det några saker vi saknar i köket, fortsätter Anders och tittar på Anna som snabbt fyller i:

–?Vi önskar oss en espressomaskin, kolsyrat vatten och större kyl och frys, då hade köket varit komplett, skrattar Anna fullt medveten om att det handlar om lyxproblem.

Av: Helena Aro

Foto: Angelica Söderberg

ARTIKELN HANDLAR OM