"Jag älskar att sitta och sy i mitt fina pysselrum"

Bloggaren Clara Lidström gillar att göra om det som är nött och slitet.

Symaskinen är en gammal trotjänare som har gått i arv från Claras mamma till Clara själv.
NYHETER

Färg, mönster och blommigt. Men också rosa. Och ännu mera rosa.

Bloggaren Clara Lidström, 23, vill ha det både roligt och praktiskt i sitt arbetsrum.

–?Mitt arbetsrum är en riktig flickdröm där det bara är att sätta i gång och pyssla, säger hon.

Clara Lidström och hennes man köpte sitt hus i en by utanför Umeå i april. Sedan dess har de renoverat varsamt. Plastmattor har tagits bort och ersatts av trägolven som ligger under. Väggar har målats och vackra gamla möbler ställts in.

Eftersom Clara oftast jobbar hemifrån har det varit nödvändigt för henne att inreda ett eget kontor. Hon bloggar om inredning, pyssel och kläder under namnet ”underbaraclara” för Västerbottens folkblads räkning.

Fyllt av vackra saker

–?Det här är arbetsrum och ateljé i ett. Det ska funka när jag vill skriva, sy, klä om eller pyssla. Jag ska kunna dra fram mina grejer när lusten faller på, allt ska kunna stå framme och vara lätt att komma åt, säger hon.

Claras arbetsrum är fyllt av vackra saker och smart förvaring. Sytråd och kantband förvarar hon i gamla glasburkar där locket limmats fast i en vägghängd hylla. Symaskinen, som hon fått efter sin mamma, står alltid framme på ett hundra år gammalt bord som klätts med vaxduk för att undvika märken i träet.

Det lika gamla slagbordet mitt i rummet, som fungerar som datorbord och avställningsyta, har hon hämtat hos Tant Märta, en avlägsen släkting som hade ungefär samma stil som hon själv. På väggarna hänger gamla planscher från en gammal byskola inte långt härifrån. Tapetrullar förvarar hon i en nött trälåda.

Basen i rummet är rosa, riktig flickrosa. Bland annat de rosavitrandriga trasmattor som hennes mamma en gång vävde.

–?På senare år har jag upptäckt att jag tycker jättemycket om rosa, säger Clara.

Claras inredningsfilosofi är att ta vara på det som är gammalt och vackert i stället för att bara köpa nytt och likriktat.

Claras filosofi

–?Jag gillar det som är slitet, nött och gammalt. Det är roligare att köpa något gammalt och sedan pyssla det i ordning för då blir det en kreativ process och inte bara shopping.

Men det finns också miljöhänsyn bakom Claras filosofi.

–?Nästan allt vi har här hemma har vi köpt på loppis eller fått av släkt och vänner, säger hon.

Även när det gäller kläder är det second hand som gäller.

–?Det känns personligare så, säger Clara. Jag har aldrig tyckt om att vara som alla andra.

Foto: Hannah Modigh