Hög mysfaktor med lågt i tak

Fyrbarnsfamiljen bor på gård med anor

1 av 8 | Foto: CONNY SILLÉN
NYHETER

Efter några år i ett sprillans nytt hus fick de nog. Nu bor de i en gård från 1600-talet.

– Det är tjugo resor bättre än förra huset. Det blir så stelt med bara nytt, tycker familjen.

Det gäller att se upp var man har huvudet hos Bryngelssons. I deras fina, gamla gård är det inte högt i tak.

– Entrédörren är bara 1,80 och den har många slagit huvudet i, säger Micke Bryngelsson som blev själaglad när han hittade den ockragula dubbel­dörren. Det gäller ju att matcha resten av huset där takhöjden bara är drygt 2 meter.

När Söndag är på besök brinner det levande ljus i lyktor och ljusstakar. Värmen sprider sig från flera eldstäder. Mysigt är bara förnamnet. Det känns som att ha förflyttat sig flera hundra år tillbaka i tiden – och det har vi ju också. Gården är troligen från sent 1600-tal.

Ljusa färger öppnar upp

Tack vare att Jenny, Mickes sambo som skött det mesta av inredningen, valt mycket vitt känns huset inte mörkt trots låg takhöjd och lågt sittande fönster. I kammaren, mellan köket och gamla salen, har en timmervägg tagits fram bakom flera av lager halm och lera. Det grovhuggna ger en fin kontrast mot allt det vita.

Utbyggnad med badrum

Huset var välbevarat när familjen köpte det för fem år sedan. Det enda otidsenliga var en liten utbyggnad på bak­sidan från 80-talet. Där byggde Bryngelssons ett modernt badrum och en tvättstuga som smälter in fint. Entrén till tvättstugan är dold bakom två vackra skjutdörrar med glasinläggningar inne i kammaren.

– Vi gjorde en egen lösning, vanliga dörrar hade inte blivit bra, säger Jenny.

Hon bloggar om inredningen i sitt hus och får tips av andra inrednings-intresserade. Fransk lantstil är det många som gillar.

– Barnen har sagt att det är för mycket vitt men det är skönt med det ljusa. Det ger ett lugn när man kommer hem och har jobbat med människor hela dagen.

– Jag är uppvuxen i ett gammalt hus så det här är hemma för mig. I vårt förra hus, hur nytt det än var, fanns det ingen glädje, säger hon

Vad är bäst med huset?

– Att det är så charmigt, säger Micke.

Sämst då?

– Att vi inte har något riktigt garage ännu. Vi byggde först stall i uthuset åt Jennys islandshästar.

Text: Anna Björe

Foto: Conny Sillén

FAKTA

Här bor: Micke Bryngelsson, 47 år, och Jenny Nyström, 36 år med barnen Robin, 19 år, Rickard, 18 år, Louise, 13 år, Gustaf, 12 år. Hunden Molly och flera hästar hör också till familjen.

Gör: Micke driver egen bilfirma. Jenny är gruppchef för städ på Mälarsjukhuset.

Huset: Axnäs Östergården är troligen från sent 1600-tal. Ligger 1,3 mil utanför Eskilstuna. Består av huvudbyggnad på cirka 170 kvm samt en lägenhet i ett uthus plus att stall.

Jennys blogg:

trohoppochvitt.blogspot.com