Är det slut med mysljuset nu?

Foto: jupiter
Nyaste LED-lamporna lär vara 90 procent effektivare än halogenlampor.
NYHETER

Det är dags att säga hej då till glödlampan. Och dags att vinka adjö till mysbelysningen också? Inte alls. Så här fixar du mysigaste ljuset med de nya lamporna.

Tidigare var mysfaktorn inte särskilt hög när det gällde lågenergilampor. De gav ett hårt och kallt ljus. Men med tiden har lamporna utvecklats och de finns i flera varma toner.

De nya lamporna kostar lite mer, men i och med energibesparingen så blir det billigare i längden.

– Redan i dag finns det bra produkter som har glödlampans varmvita ljus. Bara för att man tänker energieffektivt behöver inte upplevelsen bli sämre. De nya ljuskällorna har på senaste tiden också fått samma form och sockel som vi är vana vid från glödlamporna, säger Louise Lindström, ljusrådgivare och ljusdesigner på Philips.

Börja redan i affären

Du kan alltså med andra ord behålla dina favoritarmaturer, och måste inte göra dig av med loppisfynd och arvegods.

Däremot kan det vara svårt att hitta den exakta ljusstyrkan och färgtemperatur som man vill ha på lampan, nu när glödlampan som man köpt i 25 år inte längre finns kvar. Så låt det ta tid när du ska köpa nya lampor.

Prova dig fram bland olika typer och olika fabrikat. Börja redan i affären. Titta på hur lampan ser ut när den är tänd, gärna i ett annat rum än där de andra lamporna i butiken lyser.

Det här gäller både för själva ljuskällan och om du vill se hur en armatur ser ut tänd.

FAKTA

Lågenergi kan lysa kallt

De kända fabrikaten har anpassat färgtemperaturen på lågenergilampan till att motsvara glödlampan. Färgtemperaturen ska vara 2700K. Vissa lågenergilampor går att ljusreglera, det ska stå på förpackningen. Fråga annars i butiken. I princip går det att använda den dimmer du haft till glödlampan, men eftersom det är en ny teknik är det inte helt säkert. Fråga i butiken om du får låna hem lampan för att prova. Om du reglerar ner ljuset på lågenergilampan väldigt kraftigt kan ljuset bli tråkigt och kallt.

Välj varmvita LED-lampan

LED-lampor/dioder är fina att ljusreglera eftersom de behåller sin färgtemperatur och inte blir kalla som lågenergilampan. Du kan i princip använda din vanliga dimmer, men det kan finnas undantag. För att få ljuset från en LED-lampa så lik glödlampan som möjligt ska du leta efter den som är varmvit eller vit. Undvik den kallvita.

Halogen ger varmt ljus

Om bästa tänkbara ljuskvalitet är det viktigaste ska du satsa på en halogenlampa, dess ljus ligger närmast glödlampan. Det finns två sorter: 230-voltshalogenlampan och 12-voltshalogenlampan eller lågenergilampan. 230-voltshalogenlampan ger ett varmare ljus än lågenergilampan, men du spar inte så mycket energi. Till 12-voltshalogenlampan krävs en transformator, men det blir i längden billigare. Med den får du mer ljus för pengarna. Till halogenlampan kan du använda dimmer.

Viktoria Hårdstedt