Sparsmakad dansk med nytt & klassiskt

"Vårt hem är ljust –
men med massor av glada färger"

1 av 21
NYHETER

Fyrabarnsfamiljen Gorgone har skapat ett luftigt hem med spännade detaljer i varje vrå.

Välkommen in till 250 kvadratmeter dansk inredningsglädje!

Mitt i det vackra Holte, norr om Köpenhamn, ligger ett timmerhus från 1923, byggt i norsk jaktstugestil. Huset rymmer inte bara familjen Gorgones fyra pojkar, utan fungerar också som arbetsplats för mamma Louisa Gorgone

Fick leta länge

År 2005 letade Louisa och Erik Gorgone efter ett hus som kunde rymma fyra pigga pojkar. Huset skulle vara minst 250 kvadratmeter, ha källare och plats för ett hemmakontor. Louisa har den danska agenturen för Designers guild. Familjen ville också ha en stor hall med utrymme för skol- och fotbollsutrustning samt alla pojkarnas ytterkläder.

Louisa Gorgone.

Det tog sin tid, men då chansen äntligen dök upp slog de till direkt, timmerhuset uppfyllde alla krav på hur deras önskebostad skulle vara. Nästan ingenting behövde fixas, men byggnaden målades om och hallen och en entrévägg tapetserades.

–?Vi föll direkt för den varma atmosfären och den rustika charmen. Därför gjorde vi nästan inte om någonting, förklarar Louisa.

De har försökt hålla fast vid det gamla timmerhusets stil, genom att förena gammalt och nytt. Brädgolvet hyvlades och lutbehandlades, takbjälkarna betsades till en vacker mörkbrun färg för att matcha ekfönstren som är i original.

–?Det är en blandning av country och souvenirer, skrattar Louisa när hon ska förklara hur hon har tänkt angående inredningen.

–?Jag skulle aldrig köpa en ny designad stol, jag trivs med de gamla som funnits i 50– 100 år. Sen samlar jag på mig grejer när jag reser, för att det ska bli mer personligt.

Inte bara danskt

Louisa säger att nästan alla danskar har en Arne Jacobsen-stol i sitt hem. Och även om hon också älskar den danska enkelheten skulle hon aldrig inreda ett hem med uteslutande danska möbler. Det skulle bli för opersonligt, tråkigt.

–?Därför kan en kinesisk vas liva upp och skapa en bättre balans.

Inredningen är huvudsakligen sparsmakad och ljus. De stilrena möblerna fungerar som utgångspunkter. Dessa samspelar sedan med färgglada gardiner, kuddar, prydnader och andra dekorativa småföremål arrangerade i smågrupper.

På så sätt överbelastas inte bostaden, utan får i stället enkelhet och rena linjer. Det är viktigt att det, trots alla färger, är lugnt hemma, samtidigt som det ska finnas plats för mångfald, liv, glädje. Louisa beskriver sin inredningsfilosofi:

–?Om du kan ersätta allting i ditt hus så att det ser exakt likadant ut om det skulle brinna ned, då tycker jag att det är för trist.

Man ska ha inredning som man har ett personligt förhållande till, saker som inte bara massproducerats.

Text: Citrus press

och Simon Löfroth

Foto: Citrus press

FAKTA

Många renoveringar i Danmark

I Danmark är det vanligt att renovera lägenheter efter varje hyresgäst. Då slipas golven och väggarna vitmålas. Hyresvärden bestämmer vilken hantverkare som utför jobbet och hyresgästen får betala.

Dessutom måste hyresgästen flytta ut två veckor innan kontraktet går ut så att hantverkarna får tillgång till bostaden. Möbelmagasinering och hotellboende är det som ofta gäller då. Dyrt. Men inte konstigt att danskarna har så ljusa och fräscha hem!