Underbart är (jul)kort!

Smycka hemmet med nya och gamla julkort

NYHETER

1. Varför bara lägga julkorten på hög? Här är tre fina sätt att låta julhälsningar från vänner och bekanta komma till glädje många gånger om.

2. Sparade du julkorten från förra året? Då kan du göra pynt av dem nu. Anna Örnberg har pysslat fram fem fiffiga förslag.

Text: Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath

FAKTA

1. Häng upp julkorten

Julfin girlang

Gör julfint i fönstret med dina julkort! Om julen är snöfattig, grå och trist, kan du hänga upp alla fina julkort i långa rader som fina girlanger i fönstret.

Ju fler girlanger, desto mindre ser du av det grå vädret! Fäst julkorten med finmålade klädnypor på girlangen.

Några fina julgransprydnader mellan julkorten fyller upp och blir extra fint.

Nypor med färg

Vanlig hobbyfärg som späds med vatten blir en lasyr som snabbt sjunker in i träet och torkar på nolltid. Plocka isär klädnyporna och måla de båda trädelarna. Montera ihop igen när lasyren torkat. Extra glitz: pensla lite glitterlim på klädnypan.

I stället för ett snöre

Gröna girlanger ser lite extra trevligt ut. Säljs per meter i välsorterade presentaffärer.

På höjden

En gammal bräda kommer till nytta igen och blir en anslagstavla som kan hängas på en långsmal väggyta, med plats för alla julkorten.

En väderbiten bräda med lite patina blir extra fin bara att putsa av med ett sandpapper och dra lite vit färg på. En alldeles ny och slät bräda kan sågas och slipas så att den blir lite ojämn och trubbig i kanterna. Betsa med en mörk nyans och måla sedan vit grundfärg ovanpå. När färgen har torkat kan du slipa brädan lite, så att den mörka betsen kommer fram och brädan ser lite sliten ut.

Limma fast klädnypor på brädan.

Borra två hål i brädans ena ände och trä i ett band för upphängning.

Skogsfynd

Gå en promenad och plocka ris att fylla någon stor bytta med. Vill du få riset att se vintrigare ut, kan du spreja grenarna här och var med lite vit färg.

Julkorten fäster du i riset med klädnypor eller gör hål i korten, trä i vackra snören och häng upp dem.

2. Fint med gamla julkort

Snurrad snäcka

Den fingerfärdige förvandlar ett enda julkort till en julgransprydnad som vrider sig som en snurrad snäcka.

1. Rita upp 14 stycken 1 centimeter breda remsor på kortets baksida. Numrera remsorna.

2. Gör ett litet hål i var ände av varje remsa med håltång, cirka 1 centimeter in från kanten. Klipp änden på alla remsor i en trubbig spets och klipp sedan isär remsorna.

3. Använd en aluminiumtråd, 1½ millimeter i diameter. Klipp en ca 20 centimeter lång bit.

4. Böj en ögla i trådens ena ände och trä på en pärla som dekor. Trä sedan på remsornas nedre ände i nummerföljd – 1, 2, 3… och så vidare. När alla 14 remsor har trätts på, börjar du om från början och trär remsornas övre ände på tråden, även nu i rätt följd 1, 2, 3… Remsorna kommer att snurra sig i snäckform runt metalltråden.

5. Avsluta med ytterligare en pärla eller två som dekor och böj ihop tråden med en ögla. Trä ett band i öglan så att prydnaden kan hängas i granen.

Glimmande glitter

Så enkelt att alla kan vara med och pyssla! Gör en mall med ett runt hål, 7 centimeter i diameter och använd för att leta fina motiv som passar på en rund platta med samma mått. Klipp sedan ut och limma ihop två och två. Dekorera varje rund platta med glitterlim runt kanten, en sida i taget. Gör hål för snöre och häng upp i granen.

Julkul pyssel

Har du gott om gamla julkort i lådorna kan du göra den stora julbollen. Den är ca 13 cm i diameter och blir fin att hänga upp i fönstret.

1. Du behöver 20 stycken rundlar, 7 centimeter i diameter. Gör en mall så att du kan märka varje rundel på 3 jämnt fördelade punkter runt ytterkanten.

2. Vik sedan upp ytterkanterna som vingar, runt den trekantiga formen i mitten. Limma ihop delarna med vingarna mot varandra. Gem hjälper till att hålla ihop delarna medan limmet torkar.

3. Fem delar formar tillsammans en ”blomma”. Gör 2 stycken sådana ”blommor”. Runt ena ”blommans” yttre kant limmas sedan ytterligare 5 delar fast som lösa flikar. Mellan dessa 5 flikar finns trekantiga mellanrum där du kan limma fast ytterligare en vikt rundel.

4. Genom att slutligen limma fast den andra ”blomman på toppen, blir julbollen komplett.

Etikett med finess

Klipp detaljer ur julkortens motiv och limma fast på en enkel vit, hålslagen etikett från en hobbyafär eller gör egna etiketter av enfärgat styvt papper. Ett enda julkort kan räcka till flera små etiketter! Texten har skrivits ut från datorn, klippts ut som smala remsor och limmats ovanpå.

Grant till granen

Skira och luftiga girlanger att hänga i granen. Du gör den av ett vanligt snöre dekorerat med cirkelrunda julmotiv, som prickar på tråd.

Klipp ut runda plattor i olika storlekar – 3, 4 och 5 centimeter i diameter – ur julkorten. Limma ihop rundlarna två och två mot varandra, med snöret emellan, och på oregelbundna avstånd.