Nu börjar våren i uterummet!

Njut av Maries drömgoda bärpaj

1 av 2
NYHETER

Ett uterum ligger precis mitt emellan inne och ute. Och det är ju det som är så charmigt! I rummet börjar våren långt tidigare än i naturen och sommaren fortsätter en bra bit in i hösten. På Öland använder Marie och Marcus sitt lusthus som ett uterum – och älskar det.

När Marie och Marcus tog sig an den gamla lanthandeln i Gårdby på Ölands östra sida, fick de först ägna ett par år åt att renovera själva huset. Men ganska snart började de också snegla på trädgården som hörde till huset.

– Trädgård kunde det väl egentligen inte kallas. Det bestod ju mest av en stor platt gräsmatta och en något mer förvildad äng, med ett hundratal tallar. Det tar ju sin tid innan buskar oh träd vuxit till sig och vi ville ha en gammaldags, mysig trädgård nu. Så vi började fundera på promenadstråk kors och tvärs. Grusade gångar som knastrar under fötterna känns sådär härligt gammaldags. Dessutom delade gångarna upp den stora gräsmattan i mindre ytor.

Plank och grindar

Lösningen blev att dela av trädgården med plank, grindar och ett stort lusthus i den bakre delen av trädgården. Det fick bilda fond och bli en avslutning på den oändliga gräsmattan.

Sedan grävde de långa mjukt slingrande gångar mellan huvudbyggnaden, lusthuset, barnens lekstuga, sandlådan. Och med gångarna blev det naturliga små rundningar och hörn där det känns självklart att plantera blommor, ställa en kruka eller sätta en buske.

Lusthuset är en enkel konstruktion som de själva skissat sig fram till hemma vid köksbordet. Hela regelverket är synligt på de oisolerade innerväggarna. Till fasaden valde de en träpanel med fin, hyvlad baksida. På det viset blev innerväggarna så släta att de kunde målas direkt. Golvet har lagts med tegelfärgad betongsten.

– Vi behövde inte ens köpa fönster, för när vi rotade runt i våra egna uthus, hittade vi en hel mängd fönsterbågar som suttit i det stora huset. Förr sparade de ju på allt, för att man aldrig säkert kunde veta om det inte någon gång skulle kunna vara bra att ha. Det är man ju tacksam för, eftersom det gick åt 24 stycken fönsterbågar, säger Marie.

Massor av gäster

Det rofyllda lusthuset nyttjas nu flitigt. Det ger lä för vinden för en eftermiddagsfika, om solen tittar fram en tidig vårdag och här blir mysiga höstkvällar i ljuslyktans sken. Hela sommaren är det också den naturliga platsen att samla familj och vänner, för här finns gott om stjärterum. Men på dagtid om sommaren är det gästerna på det populära Gårdby Kafé & Lanthandel som tar lusthuset i besittning, för att dricka sitt kaffe med dopp.

– Så är det ju, när man lever och bor med sitt arbete. Det går hand i hand för oss och vi ser bara pluspoänger med att vårt lusthus kan vara både till nytta för våra kafégäster och rent nöje för oss själva under våra lediga stunder.

FAKTA

Ett av kaféets populäraste bakverk är Maries friska, fräscha citronpaj. Recept nedan!

Maries drömgoda bärpaj med citron

Pajskal

2,5 dl mjöl

0,5 dl socker

2 tsk vaniljsocker

150 g smör (nästan smält) 

Fyllning

3 ekologiska ägg (citronkrämen blir gulare av ekologiska ägg)

2 dl socker

1 citron (rivet skal och saft)

0,5 dl mjöl 

Gör så här:

Arbeta ihop ingredienserna till pajskalet och tryck ut i en rund form, cirka 26 centimeter i diameter, med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker så att det blir riktigt pösigt.

Tillsätt citronskal och saft samt mjöl i äggblandningen. Rör ihop. Häll citronkrämen i pajskalet och grädda i 10–15 minuter. Krämen kan gärna vara lite lös när pajen tas ut ur ugnen. Den blir fastare i konsistensen när den sedan svalnar.

Täck pajens ovansida med säsongens bär. Pudra med lite florsocker precis innan servering. Servera med lättvispad grädde. 

Gammaldags pelargoner hör till! Marie samlar både de som blommar och sina sticklingar längs fönsterbänkarna i lusthuset. Här bjuds kaffe i tunt porslin, en härlig mönstermix av udda koppar som fyndats på loppis. Svart och vitrutig kudde, Nyblom & Kollén. Stickad pläd och linnekudde med romantiskt tryck, Miljögården.

Text: Anna Örnberg. Foto: Tommy Durath