Så planterar du hela trädgården – i krukor

Häng på nya trenden

NYHETER

Drömmer du om en prunkande trädgård men saknar plats och bördig jord?

Häng på trenden – bli krukodlare. Du kan plantera en egen liten täppa med blommor, grönsaker och till och med träd. Det är både snyggt och lätt att flytta om.

Foto: börje thuresson
Fixa fina krukan Bellis, pensé, tulpanlök och pärlhyacint är en kombination som klarar de flesta lägen.  1. Placera en sten, en skärva av en kruka eller en lecakula i dräneringshålet. Se till att det inte täpps igen helt.  2. Sätt ut växter på prov innan du börjar plantera.  3. Tag försiktigt ut växten ur krukan. Drag lite i rötterna om de snurrat sig. 4. Planterar du till exempel tulpanlökar kan du med fördel låta löken sticka upp lite ur jorden. Planterar du en fuktkrävande växt tillsammans med andra växter kan du behålla plastkrukan på den. Då håller krukan fukten den behöver och drar inte åt sig om du vattnar de andra växterna i krukan.  5. Plantera tätt, då får du ett frodigt och vackert resultat på en gång.  6. Plantera några centimeter ner i krukan så att vattnet inte sipprar över kanten när du vattnar.  7. Lägg prydnadssten runt om växterna tills blommorna tagit sig. Du kan också dekorera med exempelvis kvistar.  8. Planteringen klarar ett par minusgrader. Blommorna kan bli frostbitna men plantan i sig dör inte. 9. När tulpanen och bellisen blommat ut kan du byta ut dem mot senareblommande växter.  10. Koncentrera vattningen på de bladiga växterna. Ge planteringen svag näringslösning under sommarmånaderna.

Nu fylls handelsträdgårdarna med plantor och frön. Men du behöver inte vara trädgårdsägare för att kunna plantera träd och grödor. Äppelträd, örter och blomsterprakt – det mesta går att odla i kruka, och det har många fördelar. Förutom att du enkelt kan stuva om kärlen, är krukodling skötselvänligt, ogräsfritt och risken för skadedjur är liten.

Prova något nytt

Intresset för trädgården har ökat de senaste åren och nu är krukodling riktigt hett. Enligt Maria Andersson, som arbetar med trädgårdsdesign på Slottsträdgården Ulriksdal i Stockholm, går trenden mot stora krukor med färgkoordinerade växter, perenner, buskar, träd och prydnadsgräs.

– I urbana miljöer med mycket asfalt och betong behöver vi omge oss med mjuka ting som växter. Vi vet också att växter har en lugnande inverkan på människor. Det är högst naturligt för oss att vistas i lugna, gröna rum efter en hård och hektisk arbetsdag.

Att skapa gröna rum på mindre yta är inga problem. Planteringskärl finns i många varianter och vill du prova något annat än en terrakottakruka, så trivs många växter i trä- och zinkbaljor, hinkar eller lådor.

Om du odlar i kruka kan du satsa på lite mer krävande växter som medelhavsväxter. När hösten närmar sig är det bara att ta in krukan och övervintra dina gröna favoriter ljust och svalt, 5–10 grader.

Låt krukan sitta kvar

– Ett tips är att skapa en dynamisk kruka. Börja våren med att sätta penséer och lökväxter.

När det blir varmare kan du plantera stora blommande sommarblommor i krukan i stället, och avsluta med ljung, prydnadskål och barr till hösten, säger Maria Andersson.

FAKTA

Bästa tipsen – så lyckas du med din krukodling!

För att få en så lyckad krukodling som möjligt är det viktigt att veta hur man ska sköta om sina plantor, men att du gjort rätt från början har kanske allra störst betydelse. Frodiga växter kräver mycket jord och stora kärl, rötterna behöver stort utrymme. En större kruka håller också fukt och näring längre.

Välj gärna ett kärl med dräneringshål i botten så att plantorna inte står i vatten och riskerar att ruttna. Använd balkong- och växthusjord oavsett om du planterar i kruka, urna, balkonglåda eller ampel. Den jorden innehåller både lång- och korttidsverkande näring och är anpassad för att klara torka och göra sig av med överflödigt vatten.

Fixa fina krukan

Bellis, pensé, tulpanlök och pärlhyacint är en kombination som klarar de flesta lägen. 

1. Placera en sten, en skärva av en kruka eller en lecakula i dräneringshålet. Se till att det inte täpps igen helt. 

2. Sätt ut växter på prov innan du börjar plantera. 

3. Tag försiktigt ut växten ur krukan. Drag lite i rötterna om de snurrat sig.

4. Planterar du till exempel tulpanlökar kan du med fördel låta löken sticka upp lite ur jorden. 

Planterar du en fuktkrävande växt tillsammans med andra växter kan du behålla plastkrukan på den. Då håller krukan fukten den behöver och drar inte åt sig om du vattnar de andra växterna i krukan. 

5. Plantera tätt, då får du ett frodigt och vackert resultat på en gång. 

6. Plantera några centimeter ner i krukan så att vattnet inte sipprar över kanten när du vattnar. 

7. Lägg prydnadssten runt om växterna tills blommorna tagit sig. Du kan också dekorera med exempelvis kvistar. 

8. Planteringen klarar ett par minusgrader. Blommorna kan bli frostbitna men plantan i sig dör inte.

9. När tulpanen och bellisen blommat ut kan du byta ut dem mot senareblommande växter. 

10. Koncentrera vattningen på de bladiga växterna. Ge planteringen svag näringslösning under

sommarmånaderna.

Så bygger du upp krukan

a Häll lecakulor i krukan. I en stor kruka kan det behövas en tredjedel, dels för bättre dränering och dels för att krukan ska bli lättare.

a För att dräneringen skall fungera, krävs att lecakulor separeras från jorden. En nött kökshandduk fungerar lika bra som en fiberduk.

a Klipp till en bit som täcker lecan. 

a Nu är det bara att hälla på jord och plantera. Se till att jordklumpen är fuktig när du sätter plantan i ny jord.

a Tryck ner jorden en centimeter från krukkanten så att du får vattningsmån.

Källor: Slottsträdgården Ulriksdal, Prismas stora bok om den lilla trädgården, Weibulls, Slow gardening – Lustfyllda projekt för den medvetna odlaren.

Av: Amanda Elander, Foto: Börje Thuresson

ARTIKELN HANDLAR OM