Nu vill alla ha en friggebod!

Här är årets modeller – från budget till lyx

NYHETER

En egen ateljé, ett sovrum med takfönster, ett sommarkök. Vi lät Mija Kinning från Bygglov sätta betyg på elva friggebodar, från funkis till romantik. Eftersom du slipper ansöka om bygglov är det bara att börja inreda på en gång!

Mija Kinning.

Mijas bästa tips för dig som ska köpa friggebod

Tänk över friggebodens placering på tomten. Ska den smälta in i naturen och/eller harmoniera med huset? Hur långt är det till tomtgränsen? Är det närmare än 4,5 meter krävs bygglov eller skriftligt medgivande från grannen.
Fundera över vad du har för behov. Vad ska du göra i friggeboden? Ska den fungera som arbetsrum, gästrum, ateljé? Kanske allting? Det finns massor av smarta möbler. Sängar kan bli soffor som kan bli sittplatser vid matbordet som också fungerar som arbetsyta. Eller möblera med sängar som man fäller ner från väggen.
Planera noggrant för inredningen. Rita upp allting skalenligt.
Undersök vilka olika typer av uppvärmning det finns. Man vill ju isolera så smalt som möjligt, för att inte förlora yta. Använder man inte boden året om kan man klara sig med ett elelement. Vill du ha kamin kan du söka tillstånd.
Glöm inte att se över din försäkring. Förvarar du något värdefullt i friggeboden? Har du godkända lås och dörrar? Se till att ha en brandvarnare och en brandsläckare.
Planera även området runt friggeboden. Tänker du dig en terrass eller kanske planteringar?
Kom ihåg att det ofta blir fuktigt och rått i friggebodar, ta in täcken och kuddar i värmen så slipper det lukta unket.

Viktoria Hansén

ARTIKELN HANDLAR OM