Här slog tjuven till

Sommarinbrotten där du bor

1 av 2 | Foto: Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM
SKYDDA DIG Sune Nilsson, talesperson för Samverkan mot brott, tipsar om hur man kan minimera risken för inbrott.
NYHETER

Fick du inbrott i villan eller fritidshuset förra sommaren?

Du är inte ensam. 7 000 fick påhälsning av tjuvar under semestern.

Aftonbladet visar var tjuvarna slog till och tipsar om hur du kan skydda dig.

De senaste tio åren har antalet inbrott i fritidshus nästan halverats.

Grannsamverkan och fler larm är den troliga förklaringen.

Grannar avskräckande

Sune Nilsson är aktiv inom organisationen Samverkan mot brott.

Enligt honom är det absolut viktigaste sättet att slippa inbrott är att se till att det finns en social gemenskap i ett bostadsområde där grannar hjälps åt och är vaksamma.

– Det finns forskning som visar att det blir mellan 16 och 25 procent färre inbrott i områden som har samverkansgrupper mot brott. Sedan ska man givetvis tänka på att ha riktiga lås och larm, men det absolut viktigaste för att förhindra inbrott är att det finns samverkan mellan grannar som hjälper till att vara vaksamma i sina bostadsområden. Då väljer tjuvarna gärna andra områden, säger Sune Nilsson.

Vid millennieskiftet gjordes drygt 13 000 inbrott i fritidshus. Förra året skedde cirka 7 000 inbrott, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Var tredje har larm

Enligt Svensk Fastighetsförmedling, som nyligen har tillfrågat 3 000 fritidshusägare, har var tredje installerat­ larm i sitt fritidshus och hälften har någon form av grannsamverkan i sitt fritidshusområde.

Aftonbladet har listan på alla inbrott i villor, lägenheter och fritidshus som skedde under sommarmånaderna förra året. Se hur inbrottsdrabbat din gata var förra året och läs tipsen för hur du slipper inbrottstjuven i sommar.

FAKTA

Tips: Så håller du tjuven borta

Informera grannarna även vid kortare bortovaro.

Belysning – inne. Arrangera så att lampor tänds och släcks, helst oregelbundet och bara när det är mörkt ute.

Ljud. Låt radion gå på med timer så att det hörs ljud i huset. Slå dock inte på TV-apparaten eftersom detta ökar brandrisken.

Belysning – ute. Ha gärna utomhusbelysning som tänds med rörelsevakt vid entré- och altandörrar. På vissa ställen kan en stark halogenlampa vara lämplig.

Töm brevlådan. Be någon granne tömma brevlådan på post och reklam. Alternativet är att ha en stor och låst brevlåda, där tjuven inte kan se om den innehåller post. Detta förutsätter naturligtvis att postutdelare och tidningsbud inte lämnar posten hängande halvvägs ute ur lådan och att bortovaron inte är alltför lång.

Peta ner post. När du ser att post hänger ut ur en brevlåda, peta ner den!

Gräsmattan. Be en granne eller ordna så att någon annan klipper gräsmattan vid längre bortovaro.

Sopor. Be en granne lägga sopor i soptunnan så att den inte står helt tom.

Tvätt. Be en granne hänga sin tvätt på din tvättlina eller torkställning.

Bilparkering. Be någon eller några grannar att då och då parkera sin bil på er tomt så att huset ser bebott ut.

Städa tomten från inbrottsverktyg. Förvara trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd, så att tjuven inte kan använda dem till att krossa fönster med eller bryta sig in i ditt eller grannars hus.

Stege. Förvara stegar inomhus eller fastlåsta så att de inte kan användas för att nå olåsta eller öppna fönster.

Små ting som gör skillnad. Du kan också lämna ett par träskor, andra skor som används i trädgården, leksaker etc i trädgården så att huset ser bebott ut. Lämna dock inget som kan användas för att bryta sig in i huset.

Andra småtips att tänka på. Be den som vattnar blommorna att lämna lite disk på köksbänken om den kan ses utifrån. Förändringar måste dock göras så att det inte ser lika ut dag efter dag.

Telefonen. Vidarekoppla telefonen, men så att det inte märks att den är vidarekopplad. Mobilsvar direkt indikerar detta att ingen är hemma.

Lås fönster och dörrar. Lämna inte några nycklar hemma, inklusive reservnycklarna till bilen. Ordna bra mekaniskt inbrottsskydd.

Källa: Samverkan mot brott