Så skyddar du ditt hus när du är på semester

Be grannen om hjälp

NYHETER

Inbrotten ökar när vi går på semester men med några enkla knep kan du göra det svårare för tjuven att lista ut när du är bortrest.

– En säkerhetsdörr är inte bara för att hålla tjuven borta utan även för att göra det svårt för tjuven att komma ut med stöldgodset, säger Håkan Franzén på Trygg Hansa i ett pressmeddelande.

Foto: sxc.hu

Under 2009 anmäldes 36 procent fler villainbrott till trygg Hansa än det gjorde 2006. Inbrotten generellt har enligt deras beräkningar ökat och värst är det med just villainbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Bra med säkerhetsdörr

Fönster och altandörrar är det vanligaste sättet för en tjuv att ta sig in i ett hus. Att så många har utrustat sitt hem med en säkerhetsdörr kan vara en av orsakerna till att tjuvarna ofta tar sig in via fönster.

– En säkerhetsdörr är inte bara för att hålla tjuven borta utan även för att göra det svårt för tjuven att komma ut med stöldgodset, säger Håkan Franzén på Trygg Hansa i ett pressmeddelande.

Att hålla sig vän med grannarna kan också vara en bra idé på det sättet kan man få hjälp med posten och har någon som ser efter sitt hem.

FAKTA

Tips: Så håller du tjuven borta

Eftersänd posten eller be grannen tömma brevlådan

Undvik att skriv om dina semesterplaner på sociala nätverk som Facebook och Twitter

Se över det mekaniska låsskyddet på fönster, ytter-, balkong- och altandörrar. Fönster ska vara stängda och reglade och lågt liggande fönster bör vara försedda med lås

I nästa steg, fundera över om ett larm skulle kunna installeras

Vidarekoppla hemtelefonen till mobilen, så att någon svarar när det ringer

Förvara stegar inomhus för att inte ge tjuven en lättare väg in

Lämna gärna leksaker och dylikt på tomten

Dra inte för gardiner och persienner så att du undviker att huset ser igenbommat ut

Starta Grannsamverkan- kontakta din polisstation för att starta grannsamverkan.

Källa: Trygg hansa