Gör ett gräsligt bra klipp

12 bensin- och elgräsklippare i stort test

NYHETER

Att vara klimatsmart och samtidigt ha en välskött gräsmatta är en utmaning för alla villaägare. Elklipparen är ett miljövänligt alternativ till bensinklipparen, men har sina begränsningar. Vi testar tolv bensin- och elgräsklippare för den mindre villatomten.

Det finns tydliga för- och nackdelar med elektriska gräsklippare jämfört med bensinklippare. Förutom att elklipparen är fri från avgaser låter den mindre, vilket gör det trevligare att klippa både för dig själv och för grannarna. En annan fördel är priset och som detta test visar behöver köpet av en bra elgräsklippare inte bli dyrt. Bensinklippare är betydligt dyrare och bullrigare, men har högre kapacitet och flexibilitet. Du slipper hålla reda på någon sladd och kan köra så länge det finns bränsle i tanken. Till elklippare är det vanligt med uppsamlare, som kan behöva tömmas ganska ofta. Bensinklippare har ofta mulcher eller bioklipp som finfördelar gräset och göder gräsmattan.

Koll på sladden

Förutom att du måste hålla koll på var kabeln till elklipparen befinner sig är det lätt att sladden fastnar i gräset och lossar från kontakten. Det gäller att planera klippningen så att sladden hela tiden ligger på den redan klippta delen av gräsmattan, samt ha en bra utformad kabelavlastare som tar bort trycket från skarvsladden. Naturligtvis måste man se till att kabeln är tillräckligt lång för den egna gräsmattan, den får dock inte vara alltför lång och ska ha rätt tjocklek (kabelarea). Läs instruktionsboken eller fråga fackhandlaren om du är osäker. Jämfört med bensinklippare har elklipparna betydligt mindre klippbredd och det blir flera vändor fram och tillbaka innan gräset är klippt.

FAKTA

www.smartson.se – testar det mesta

Så gjorde vi testet

Testet har genomförts i två etapper (elklippare resp bensinklippare) av Smartsons konsumentjournalister på lätt kuperad villatomt. Bensinklipparna har även testats på höstlöv. Priserna är tillverkarnas rekommenderade. Maxbetyget är 5 poäng fördelat på följande kriterier:

Kapacitet: Klippresultat, motorstyrka, klippbredd, uppsamlare

Kvalitet: Nivå på materialval.

Design: Form, ergonomi och användarvänlighet

Funktioner: Vilka funktioner som finns och hur användbara de är.

Prisvärde: Prisvärde i relation till ovanstående delbetyg.

Så väljer du rätt gräsklippare

Hallå där Mia Brodin på Carlsönerna i Stockholm.

Hur väljer jag rätt klippare?

– Först och främst, utgå från ytan som ska klippas. Ju större yta , desto starkare motor, större klippbredd och gärna drivning på hjulen.

Ska jag ha bensin- eller elklippare?

– Elgräsklipparen passar till ytor på upp till 500m². Den är miljövänlig, tyst och lätt. Dessutom billig. Bensindrivna gräsklippare är vanligast. En stor tomt som klipps ofta kräver hög kapacitet och motorkvalitet.

Samla upp eller multiklippa?

– Med multiklipp, mulcherklipp eller bioklipp virvlar gräset runt under kåpan och hackas till små bitar som bildar naturlig gödning. Det gäller att klippa ofta och göra rent under maskinen för att nå ett bra resultat. Vill du ha snyggt gräs utan att klippa så ofta är uppsamlaren ett bra sätt att få en städad gräsmatta. Välj en uppsamlare med stor volym så slipper du tömma så ofta. Det finns också klippare med flera funktioner i en.

Vad kostar en bra klippare?

– Allt har en prislapp. Chassi i aluminium kostar mer än plåt. Drivning på hjulen, olika hastigheter eller mer miljövänlig motor kostar extra. Vänd dig till en fackhandlare får du goda råd om hur du får råd!

Ulf Magnusson & Marcus Bergh
Smartson

ARTIKELN HANDLAR OM