Vägglössen fortsätter öka stadigt i Sverige

Suger vårt blod på natten

1 av 3 | Foto: ÅSA WESTERLUND
Anticimex har noterat en dramatisk ökning av antalet fall med vägglöss i Göteborg under senare år.
NYHETER

Vägglöss har blivit ett allt större problem i Sverige.

– Vi åker ut på flera tusen saneringar om året, säger Jan Jungestam skadedjursexpert på Anticimex.

Vägglöss har blivit ett allt större problem i Sverige. De senaste åren har antalet vägglöss ökat rejält och samma problem finns i hela världen.

– En förklaring är att vi reser mer och får hem dem i resväskan men varför det ökar så mycket vet vi inte, säger Jan Jungestam skadedjursexpert på Anticimex.

Sitter i väggar och möbler

Vägglössen bor i våra väggar och i våra möbler och syns ofta inte på dagarna. På nätterna kommer de fram och biter och suger vårt blod.

– Många har inte sett att de har vägglöss utan förstår det för att de har myggbettsliknande bett på kroppen, säger Jungestam.

Lägger ägg varje dag

Vägglössen blir ungefär 5 mm stora när de är fullvuxna och honorna lägger mellan 1-5 ägg varje dag totalt 200-500 ägg per hona. När äggen kläck efter cirka två veckor kan de nykläckta lössen börja suga blod direkt.

– Det finns inga indikationer på att de sprider smittor det är mer att de är obehagliga och otäcka, säger Jungestam.

Se upp när du köper möbler

Att få hem vägglöss i resväskan är dock inte enda sättet man kan drabbas av de otäcka krypen man bör även se upp om man köper begagnade möber.

– Det finns absolut anledning att vara uppmärksam på det, framförallt om man köper möbler som stått i ett sovrum, säger Jungestam.

Det kan därför vara bra att granska möbler noga, ofta lever de inkrypta i små vrår. De kan finnas i alla möbler men det vanligaste är i möbler som stått i rum där människor sover.

ARTIKELN HANDLAR OM