Bopriserna gick neråt under juli

Men inte överallt

Foto: sxc.hu
NYHETER

De höga bostadspriserna har börjat stanna upp i sommar.

I hela riket föll priserna på bostadsrätter med 6 procent i juli och med 1 procent på villor.

Men i centrala lägen i storstäderna håller sig priserna ändå stabila. I Göteborg har borättspriserna till och med stigit med 5 procent, enligt den nya sammanställningen från Mäklarstatistik.

För tidigt att slå fast

Mäklarsamfundets vd Jeanette Gustafsdotter tycker att det är för tidigt att slå fast att de stigande priserna nu bytt riktning, även om stigande räntor och bolånetak talar för en dämpad prisutveckling.

– Jag vill helst se hur de närmaste månaderna utvecklas innan jag talar om ett trendbrott, en månad mitt i sommaren är ingen bra referensmånad, säger Gustafsdotter.

– Men Stockholm brukar vara vägledande för hela riket och där kan man se en nedgång för andra månaden i rad. Så det finns tecken på prisnedgång, säger Gustafsdotter.

Föll i Stockholm

I Storstockholm föll borättspriserna med 2 procent i juli medan de steg med 1 procent i centrala Stockholm. I Storgöteborg låg borättspriserna stilla och i Stormalmö sjönk de med 2 procent.

Villapriserna föll med 4 procent i Storstockholm, 3 procent i Storgöteborg men de steg med 1 procent i Stormalmö.

Valet kan påverka

Högre räntekostnader och Finansinspektionens beslut om bolånetak är faktorer som bör ha påverkat bostadsmarknaden. Gustafsdotter tror att osäkerheten inför riksdagsvalet i september kan ha viss betydelse för prisnedgången.

– Det är naturligtvis inte den viktigaste faktorn men om det blir rödgrön seger kan det bli högre fastighetsskatt igen. Det kan betyda att en del människor velat avvakta lite grand, säger hon.

TT