Allt fler vill ha husvakt

Tjänsterna varierar

Foto: sxc.hu
NYHETER

Känns det obehagligt att lämna sommarstugan utan tillsyn? Allt fler väljer att anlita en husvakt, som håller koll på stugan över vintern.

– Tidigare har attityden varit att man ska göra allting själv, men det där håller sakta på att förändras. Detta är helt klart en service som fler och fler vill ha, säger Katarina Sloberg, som driver Lysekils Hus-, Hem- och Sommarstugeservice.

Sedan hon startade för tre år sedan har trenden varit rakt uppåtgående, inte minst sedan rut-avdraget infördes. Tjänsterna varierar – på våren kan det handla om att ställa i ordning hus och trädgård inför ägarnas ankomst, på vintern att se till så att husen inte ser övergivna ut och att värme, vatten och el fungerar som det ska.

– Så här års blir det många möten och mycket kaffedrickande. Kunderna vill gärna träffa oss personligen innan de lämnar över nycklarna, det här är ju ett förtroendeuppdrag, säger Lotta Lundin, som tillsammans med en kollega driver Gårdsfrid i Simrishamns kommun.

Även hon har märkt ett uppsving allteftersom folk upptäcker att tjänsten finns. Den typiska kunden är akademiker och storstadsbo, med hus i någon liten pittoresk by.

– Men vi har alla sorter. Alla våra svenska kunder utnyttjar rut-avdraget, vilket förstås gör tjänsten än mer attraktiv, säger Lundin.

FAKTA

Rut-avdraget:

Rut står för renhållning, underhåll och tvätt och kallas också hushållsnära tjänster.

Avdraget ger en skatterabatt med upp till 50 000 kronor per år och person.

Skatterabatten ger 50 procent på arbetskostnaden.

Avdraget kan användas av ägare till småhus och fritidshus samt av dem som har en bostadsrätt.

Från den 1 juli 2009 ges rabatten direkt på fakturan.

Hushållstjänster med avdragsrätt är städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn.

Källa: Skatteverket (TT)

TT

ARTIKELN HANDLAR OM