Natur och avskildhet – därför vill svenskarna ha ett eget fritidshus

Nästan hälften av svenskarna vill ha ett fritidshus

Foto: sxc.hu
NYHETER

Trots att sommaren snart är över är det fortfarande högsäsong för fritidshusen. På hösten är det många som köper för att hinna fixa och renovera inför nästa säsong. Och den främsta anledningen till investeringen är att man vill ha ett ställe att dra sig tillbaka på.

Svensk Fastighetsförmedling har i sin senaste Bobarometer kollat svenskarnas inställning till fritidshus och intresset är stort.

Bland de tillfrågade var det 44 procent som hade tillgång till ett fritidshus medan 47 procent av de som inte redan hade tillgång gärna skulle vilja det.

Dra sig tillbaka

Längtan efter en plats att dra sig tillbaka på är stor hos svenskarna och 68 procent anger det som den främsta anledningen till att man vill äga ett fritidshus. Efter det är det längtan till naturen som dominerar, 53 procent anger ”komma närmare naturen” som den främsta anledningen till att man vill ha ett fritidshus följt av att ge barnen en möjlighet att komma ut på landet (19 procent), skriver Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Högst bland Stockholmare

Andelen som svarar ”komma närmare naturen” och ”barnen ska få komma ut på landet” är högst bland Stockholmare, 59 procent respektive 25 procent. I Skåne är däremot andelen som svarar ”komma ut i naturen” lägst (44 procent).

– Livet på landet är ett välkommet andningshål för stressade stadsbor. Där får man vara både för sig själv och sig själv för en stund och samtidigt ge barnen en möjlighet att komma närmare naturen. Av de i undersökningen som inte har ett fritidhus idag svarar 47 procent att de skulle vilja ha ett. Det vittnar väl om den tid vi lever i, att det är viktigt med en plats för återhämtning, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.