Nu invaderar krypen våra hus

Insekter och råttor kommer in när nätterna blir kallare

Foto: Kai Rehn
Vintergäster i sommarstugan.
NYHETER

Nu har många sommarhus lämnats tomma.

Det är fritt fram för tvestjärtar, kackerlackor och möss att krypa in.

Och efter en varm sommar är skadedjuren fler än någonsin.

En getinginvasion drabbade många svenskar i sommar. Svein Olav Stölen, vd för skadebekämpningsföretaget Nomor, säger att de aldrig fått så mycket anmälningar om getingar som i somras.

– Värmen gör att många insekter trivs. Vi har hållit på sedan 1995, och vi har aldrig haft så många som har ringt om getingar som i somras. Det har varit extremt mycket i år, säger han.

Kvarlämnad mat lockar råttor

Men nu när getingarna håller på att försvinna är det ändå inte läge att slappna av.

När du lämnat sommarstugan kommer gråsuggorna, tvestjärtarna och tusenfotingarna inkrypande. Och hemma väntar råttorna.

Råttor lever med oss och av oss förklarar Sven Jeppson, platschef på Anticimex Stockholmskontor.

De lever nära samhällen och stormtrivs i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Men de kan också dyka upp vid hus och gårdar på landsbygden. När nätterna blir kallare söker de sig inåt.

Många ringer om kackerlackor

Även möss och insekter tar sig gärna in i husen när sommaren tar slut.

– Vi har mycket samtal om kackerlackor, råttor, möss och vägglöss redan nu men det kommer nog att bli fler. Nu lever de ute och har det bra, men sen när det blir kallare nätter så kommer de in, säger Svein Olav Stölen.

Anticimex biolog Jan Jungerstam säger att särskilt insekter trivs när det är fuktigt, en sommarstuga som lämnas utan tillsyn och som inte är helt bra tätad kan alltså bli ett utmärkt tillhåll för både tvestjärtar och gråsuggor. Men om det är torrt inne dör de snart av sig själva.

FAKTA

Så blir du av med krypen

Tvestjärtar, gråsuggor och tusenfotingar

Kontrollera hur de kommit in i huset. Annars är det bara att fånga upp dem du ser, dammsug upp dem eller rädda dem och släpp ut dem. När de kommer in så är det ofta så torrt inne att de inte överlever eftersom det egentligen är djur som lever i naturen där det finns högre fuktighet.

Getingar

Samhället kommer att dö ut nu på hösten, det är bara dom honor som har parat sig och som blir drottningar som överlever. Om man vet att det finns getingbon i huset så kan så kan det locka till sig andra insekter som kan leva på de matrester som finns kvar i boet. Plocka därför bort boet när det har blivit lite kallare och du vet att getingarna har dött.

Flygmyror

Dammsug upp dem. Om det finns ett samhälle någonstans inne i huset så kan det komma svärmar därifrån, annars bygger de inte bo inne i huset så dammsuger du upp dem blir du av med dem.

Möss

Om man har ett litet hus eller en villa är det bra att fundera på var mössen kan ta sig in. Förbered dig sedan med att exempelvis sätta upp insektsnät, täta hål och sprickor i fönster och väggar och se över så att det blir svårt för dem att komma in genom rör och ledningar.

Råttor

Täta till hål och sprickor i huset och se till att det finns ordentliga galler för avlopp och brunnar. Det är även bra att kontrollera att man har ett fungerande vattenlås.

Vägglöss

Anticimex får allt fler uppdrag bär det gäller vägglöss. Det gäller över hela landet. Om du känner att du har blivit biten när du vaknar på morgonen, då bör du undersöka om det kan finnas djur i sängen eller liknande. Om du har drabbats av vägglös finns bara en lösning - ring ett saneringsföretag.