Skaffa rätt hemförsäkring – och spara tusenlappar

Kan vara stora skillnader

NYHETER

Sommarens många skyfall har orsakat många översvämningar hos svenska hus och stugägare.

Hur mycket översvämningen kostar den drabbade kan variera kraftigt beroende på vilken hemförsäkring som de valt.

Här är några tips som kan hjälpa dig att spara tusenlappar om du skulle drabbas, även om försäkringen inte alltid täcker dina skador.

Foto: Lina boström einarsson
Kraftiga skyfall drabbade stora delar av Sverige under sommaren.

Sommaren skyfall har fått många husägare att sucka tungt, flertalet anmälningar har gjorts till försäkringsbolagen men det är inte alltid som hemförsäkringen täcker skadorna.

Camilla Bratt som är expert på konsumenternas försäkringsbyrå berättar för tidningen di.se att det bara är vatten som tränger in genom fönster, springor, dörrar eller upp genom avlopp som ersätts, tränger det in genom väggar räknas det som fel i dräneringen och ersätts inte.

Självrisk och åldersavdrag

För den som bor i en riskzon kan det enligt Bratt vara värt att jämföra de olika försäkringsbolagen. Framförallt som kan kolla hur hög självrisken är och hur det ser ut med åldersavdragen.

När Dagens Industri jämförde självriskerna var det tre bolag, Swedbank, ICA banken och Tre kronor plus, som stack ut med lägre belopp än de övriga. De hade 1500 respektive 2000 kronor i självrisk. För många av de andra var självrisken på översvämningsskador på runt 10 000 kronor.

Åldersavdragen varierade också kraftigt, på många bolag fanns det ett maxavdrag på 100 000 kronor för husets skick och ålder men några av de dyrare hemförsäkringarna hade ett maximalt avdrag på mellan 10-15 000 kronor, skriver di.se.

Kan kräva kommunen

För dig som redan drabbats av en översvämning kan det enligt Bratt vara värt att kolla upp om felt kan ligga hos kommunen.

I vissa fall, när vatten tränger in genom avlopp, kan det bero på underdimensionerade avloppssystem. I dessa fall kan det gå att kräva ersättning från kommunen berättar Camilla Bratt för di.se.