Rama in dina planer för året

1 av 5 | Foto: Ulf höjer
NYHETER

Aftonbladets Monica Karlstein visar hur du gör personliga

kom ihåg-tavlor – steg för steg

Nytt år och ny kalender. Dags för ordning och reda. Städa bland lapparna på kylskåpet och tillverka något snyggt att sätta dem på. Januari är ofta förenat med nya rutiner som kan vara svåra att komma ihåg. Det är dags att bringa lite ordning i kaoset hemma. Skapa en snygg och funktionell kom-ihågtavla och samla hela familjens aktiviteter så får ni bättre koll.

En anslagstavla kan vara gjord av så mycket annat än tunn brun korkmatta. Vad sägs om en magnettavla med den senaste trendtapeten eller en nåltavla klädd i fint tyg? Förutom som ordningsmakare fyller de också en helt annan funktion – som vacker konst på väggen.

Överraskande detaljer

– I år blir det populärt med organiska mönster med slingrande växter och blomster på tyger, säger Ernst Kirchsteiger, inredare känd från

tv-programmet ”Jul med Ernst” och ”Sommartorpet”.

– Och de kommer att överraska med sina detaljer varje gång vi tittar på dem, ungefär som i Pettson och Findus- böckerna eller i Josef Franks tyger och tapeter.

Anslagstavlor behöver inte bara vara för nålar. Magneter och klädnypor går lika bra. Ett gammalt fönster med hönsnät kan fungera som anslagstavla eller varför inte en magnettavla gjord av en vacker tapetpå en plåtskiva.

Guld och ljung

– Fåglar på tapet har varit väldigt populärt i flera år och det håller i sig. I vår kommer en ljusblå tapet med talgoxar från Borås tapeter förmodligen bli mycket populär i takt med att vi slår upp dörrarna till våra sommarstugor, säger Ingrid Hägglund, butikschef för tapetbutiken Björklund & Wingqvist i Stockholm.

Färger som aubergin, mörk ljung och gammeldags rosa kompletterar de varmt chokladbruna nyanserna i vinter. Även mullvad och guld fortsätter starkt. Till våren poppar ljusa pastellfärger upp i våra hem.

Satsa på loppisfynd

Glöm inte bort att det är tavlans ram som ger karaktär. Ofta finns egensinniga och annorlunda ramar på loppis för en liten slant. Återanvänd dem och skapa din allra coolaste planeringstavla.

Här intill tipsar jag om fyra fina tavlor som du enkelt kan göra hemma.

Monica Karlstein

ARTIKELN HANDLAR OM