Bastun – hetare än någonsin

Foto: ANDERS SÄLLSTRÖM, SYSTEAM CAB 2009
NYHETER

Ånga, eteriska oljor, stenar som alltid är heta och redo.

Bastun kliver in i badrummet och uppgraderar det till ett hemma-spa.

Den nya bastukulturen handlar om sinnesupplevelser och relax.

Texten är hämtad ur Härligt hemma.

Efter ett utmanande joggingpass eller en lång dag på jobbet är få saker så avslappnande som att sätta sig i en ångande het bastu. Den vibrerande värmen laddar om både kropp och själ.

Bastukulturen 2010 handlar om helhetsupplevelse, hälsa och välbefinnande. Bastun, som ända sedan 70-talet levt ett undanskymt liv som förråd i källaren, har flyttat upp och blivit en integrerad del av badrummet.

Aggregaten fälls in

I dag finns modeller som inte tar mer plats än ditt vanliga badkar. Med effektiv design och stora glasytor känns de ändå generösa med utrymme inuti.

Nya generationen aggregat kan till och med fällas in i bänken, bastulaven, för extra sittplats. Glasväggar, exklusiva träslag och aluminiumprofiler gör att de enkelt passar ihop med resten av inredningen i våra badrum.

– En snabbt växande kundgrupp är 40-talisterna som nu säljer sina villor och flyttar till lägenhet. De kan tänka sig att gå ner i format, men inte i standard. Allt fler väljer ett kombiaggregat som låter dig växla mellan traditionella bastubad och mildare ångbastubad, säger Nils-Olof Westberg på Bastuspecialisten som jobbat i branschen i över 40 år.

Blir spa-upplevelse

En annan trend som kommer starkt är att uppgradera bastubadet till en aromatisk spa-upplevelse. Aromabastu, eller ”bastu extreme” som det också kallas, är en uppskattad behandling på de trendsättande spa-baden.

Eteriska oljor, färska kryddor och frukter fyller den ångande varma luften med aromatiska dofter som väcker dina sinnen. Apelsin, bergamott, kanel eller ylang-ylang.

Några droppar eterisk olja i vattnet som du stänker på de heta stenarna räcker för att få njuta av en egen aromabastu.

ARTIKELN HANDLAR OM