Status viktigt när malmöbor ska välja bostadsområde

NYHETER

Göteborgare uppskattar pratglada grannar. Och Malmöborna ogillar främlingar som ränner runt i bostadsområdet.

Det visar en ny undersökning där storstadsbor svarat på vad som viktigast när de väljer var de ska bo.

I jakten på ny bostad vill stockholmarna bo nära nöjen och restauranger. Och även göteborgarna trivs i områden med bra utbud. Men att grannarna är öppna och pratar med varandra är minst lika viktigt för dem.

Statusorienterade

Malmöborna är i stället mest statusorienterade – hälften av de tillfråga ser bostadsområdets status som helt avgörande.

Uppgifterna kommer från Erik Olsson Fastighetsförmedling. I en färsk undersökning har de fråga 551 bostadsspekulanter i Malmö, Göteborg och Stockholm vad de tycker är viktigast när de väljer var de ska bo.

Trygghet viktigast

I topp på listan hamnar trygghet och låg kriminalitet tillsammans med att området ska vara attraktivt. Däremot bryr sig majoriteten av de svenska storstadsborna inte om ifall det inte finns kulturvärden där de bor.

- Det är inte förvånande att man prioriterar trygghet högst. Undersökningen visar dock även att de flesta ser boendet som en investering. Det är en inställning som blir allt starkare – inte minst ser vi det i mediedebatten som pågår just nu kring bostadsbubblor och hushållens belåningsgrad, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Annika Jeppsson/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM