Hitta rätt hantverkare

Gör en bra affär istället för dyra misstag

Foto: COLOURBOX
NYHETER

Nu är det rea på hantverkare.

De hårdnande tiderna gör att många hantverkare ser sig om efter jobb - och du kan göra en riktigt bra affär.

Men ta inte första bästa.

Ring några telefonsamtal först - och slipp gå på en nit.

Alla har hört dem.

Mardrömshistorierna om köket som bara blev halvfärdigt, trots hundratusentals redan betalade kronor. Eller badrummet som blev dåligt gjort - och fick göras om, för dyra pengar.

Att anlita hantverkare är knepigt - men med lite försiktighetsåtgärder kan du undvika de flesta av riskerna.

– Kolla upp hantverkaren innan, och skriv ett avtal. Det finns enkla formulär på Konsumentverkets hemsida som man kan skriva ut. Det är inga konstigheter, säger Tomas Borgenstrand, konsumentvägledare på Konsument Göteborg.

Han råder också alla som funderar på att anlita hantverkare att inte ha för bråttom - och att inte betala i förskott.

– Varför ska du betala för något du har inte har fått utfört? Gå inte med på det!

Följer du de enkla riktlinjerna har du kommit en bra bit på vägen, och förhoppningsvis slipper du bli en av de många kunder som hamnar i tvist med sin hantverkare när jobbet är klart.

Men även medan jobbet pågår finns det mycket du kan göra för att förbättra oddsen. Du kan till exempel fotodokumentera jobbet efterhand som det utförs. Det skadar heller inte att läsa in sig på hur en renovering går till.

– Är du bortrest under tiden - då får du stå för den risken. Jag hade aldrig vågat släppa in någon för att göra ett våtrum utan att vara hemma och dokumentera åtminstone på kvällarna. Du kan exempelvis kolla om det är tätskikt överallt - det har alltid en speciell färg. Dokumentera det! Det kan bli jättesvårt att bevisa något när ord står mot ord, säger Tomas Borgenstrand.

När det är dags att betala ska du också skynda långsamt. Kontrollera noga att du bara betalar för arbete som faktiskt är gjort.

– Får du en faktura har du alltid rätt att begära att få den specificerad. Det ska inte bara stå ”60 timmar arbete” - det är inte tillräckligt. Det ska stå ”10 timmar spackel, 10 timmar rördragning”, och så vidare. Och när du har begärt en specificerad räkning så behöver du inte betala förrän du har fått den, och fått tillräckligt med tid för att undersöka den. Betalar du för något som inte är gjort redan - då riskerar du att de pengarna bara försvinner.

Maria Wångersjö