Inne att bada ute i tunna

”Våra kunder är livsnjutare”

Foto: Foto: Scanpix
Badtunna i marinan i Ystad.
NYHETER

De senaste åren har försäljningen av badtunnor tagit fart på allvar. Allt fler upptäcker tjusningen i att löga sig i 39-gradigt vatten utomhus. Men Maud Olofssons berömda badtunna är en anka.

– När vi drog igång år 2000 var vi bland de första i Sverige. Nu finns 20–25 tillverkare och både utbud och efterfrågan ökar konstant, säger Eric Wennerholm på försäljningssajten Badtunnan.se.

Bilden bekräftas av branschkolleger som TT talat med.

– Våra kunder är livsnjutare, människor som uppskattar det goda livet. Framför allt levererar vi till landsbygden, inte många tunnor går till storstadsadresser, säger Kenth Johansson på Sverigetunnan.

Trä kan spricka

Efter hygienlarm om bakterier och smitta i den klassiska trätunnan är de alternativa materialen nu på stark frammarsch.

Plast- och aluminiumtunnor är betydligt lättare att underhålla. Trätunnor riskerar att spricka om de töms för ofta, och om vattnet får vara kvar mellan baden kan å andra sidan alger bildas.

– Många väljer att byta ut sin gamla trätunna mot plast, säger Kenth Johansson.

”Vågade inte”

Maud Olofssons badtunna blev riksbekant 2004, då allianspartiledarna bjöds in att bada tunna på Centerledarens gård i västerbottniska Högfors. Det gemensamma badet blev dock aldrig av – "De andra vågade inte", sade Maud Olofsson till TT.

FAKTA

Värms upp med ved

Badtunna, så kallat lögarbad, är ett större utomhusbadkar för mellan fyra och sexton personer.

Traditionellt är tunnan gjord av granträ, men de senaste åren har den fått alltmer konkurrens av material som aluminium, rostfritt stål och plast.

Vattnet värms upp med hjälp av en vedeldad kamin till 39–40 grader.

Badtunnan ska inte förväxlas med en jacuzzi, det vill säga en bubbelpool.

Källa: www.badkar.nu (TT)