Nybakat på allas läppar

Att baka eget bröd har blivit en trend – ”Det är skönt för själen”

1 av 2 | Foto: Foto: LINUS HALLSENIUS
Leila Lindholm har eget bakprogram i TV4.
NYHETER

Att göra eget bröd är inte längre en syssla förknippad med hemmafruar.

Surdeg gör succé i bloggosfären – och bakning har blivit glödhett.

Så har det plötsligt hänt. Den gamla surdegen har gjort entré i de svenska köken. Och var och varannan person med trendkänsligt matintresse tillverkar nu sitt eget bröd. Samtidigt bloggar allt fler män om bakning – att stöka i köket är på modet.

”En passion”

Leila Lindholm från tv-succén ”Leila bakar” har bidragt starkt till att ge bakningen ett nytt och fräscht ansikte.

Hon pratar om surdegen som den senaste trenden och hoppas att hennes program har bidragit till det ökade intresset för att tillbringa tid i köket.

– Att baka är lite som att hålla på med kemiska experiment. Det tror jag att många gillar, säger hon.

Enligt Leila Lundholm kan bakning kan vara ett bra sätt att slappna av på.

– För mig är det en passion. Det är skönt för själen att sitta och bläddra i olika bakböcker och känna att man skapar något, säger hon.

Att de flesta inte ägnar sig åt bakning varje dag tror TV4:s egen expert kan vara en annan orsak till att många ser det som en rolig aktivitet.

– Det är inte alls som att laga mat, som man bara måste göra.

Leila har nybörjartips

Leila Lundholm har tre nybörjartips för den ovana bakaren.

– Steg ett är att hitta ett bra recept som funkar. Sedan är det bara att sätta igång. Steg två att hålla sig till receptet. Det kan lätt bli fel om man tar för lite eller för mycket av något.

Leila Lindholm tycker också att det är viktigt att inte ha för mycket mjöl i degen och att testa sin ugn.

– Alla ugnar gräddar olika, så det är inte alltid receptet stämmer hundra procent med din egen ugn, säger hon.

Vill du ha en tjuvstart in i bakningsgräddan? 1980-talsklassikern bakmaskinen har fått en renässans. För Aftonbladet Plus har Prylportalen testat 4 bakmaskiner från olika märken. Vilken passar dig?

FAKTA

Efter 20 år – nu är bakmaskinen tillbaka

När Handelns utredningsinstitut 1988 lanserade ”årets julklapp” föll det allra första valet på bakmaskinen. Men när nyhetens behag hade lagt sig dog intresset ganska fort.

Du kan spara pengar

l Men nu, 20 år senare, vädrar branschen ett nyvaknat intresse. Maskinerna är bättre och billigare än förr och stora familjer kan spara mycket pengar genom att inte handla dyrt färdigbakat bröd.

– Det började redan inför julhandeln 2008 och försäljningen har ökat sedan dess, säger Mikael Sjöblom, försäljningschef på Tretti.se.

Så bakar du bröd i maskin

Detta är möjligt genom att lägga i ingredienserna på kvällen och ställa maskinens timer så att brödet är klart när det är dags att äta frukost. 12–15 timmar kan man skjuta upp programstarten på de testade modellerna.

Alla maskiner har ett antal program för olika slags bröd, men även för bara deg om man exempelvis ska baka pizza.

Maskinerna är bäst på att baka enkelt vitt matbröd även om grövre bröd också kan bli okej. Maskinbakat bröd blir generellt mer kompakt jämfört med det man handlar i butik.

Annika Jeppsson

ARTIKELN HANDLAR OM