Listan: Här är kommunerna med de lägsta avgifterna

Stora prisskillnader på hushållens avgifter och taxor

Foto: anna rönnqvist
NYHETER

Det är stora prisskillnader på el, sophämtning, fjärrvärme och andra avgifter som belastar hushållen runt om i Sverige.

För en normalstor trea i Munkedal hamnar dessa kostnader på 2060 kronor i månaden. I landets billigaste kommun Luleå hamnar samma kostnad på 1185 kronor.

Den årliga Nils Holgerssonstudien där man kartlägger avgifter och kostnader för flerfamiljshus i alla kommuner i Sverige. I studien beräknas kostnader för el, vatten, avfall, värme och avlopp.

Billigast i Luleå

Högst kostnad har Munkedal där den totala kostnaden hamnar på 369 kr per kvm/ år. Billigast är Luleå där samma avgifter hamnar på 212 kr per kvm/år. Det blir en skillnad på mer än 70 procent, sriver Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

Att skillnaderna mellan kommunerna är så stora, kan, enligt Emma Henriksson, ordförande i Nils Holgerssongruppen, delvis förklaras av att det är dyrare att leverera dessa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden.

– Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens och där kunderna inte har någon reell möjlighet att påverka priserna, säger Emma Henriksson, i pressmeddelandet.

ARTIKELN HANDLAR OM